Sema Kaya Aşk

17:07:00

İlahi Aşk nedir?


"İlahi aşk kavramı karşımıza daha çok tasavvufi bir kavram olarak çıkmaktadır. Bu kavram sevginin dünyaya ait olan her şeyden uzaklaşıp ilahi güce yönelmesi anlamına gelmektedir. Aşk bir varlığa duyulan aşırı sevgiyi ifade etmektedir. İlahi aşk kavramı ise dünyevi şeylere duyulan sevginin yerini sevgiyi yaratan ilahi varlığa yöneltilmesine denilmektedir. İlahi aşk beşeri sevgiden çok daha öte bir anlam taşımaktadır. İlahi aşk genellikle bilinçli bir şekilde bulunamamaktadır. Kişinin içinde bulunmuş olduğu şartlar insanı ilahi aşkı aramaya yöneltebilir. Tasavvufta ilahi aşk Allah’a duyulan muhabbeti ifade etmektedir. Burada sevilen sadece Allah’tır. Diğer tüm varlıklar ise Allah’a duyulan aşk sayesinde sevilir. Dünyevi aşk fani olanı sevmek anlamına gelirken, İlahi aşk, aşkın hakikati olan Allah’a gönül vermek, ona bağlanmaktır.
Tasavvufta İlahi aşkın esas kaynağı vahdet-i vücud düşüncesidir. Bu düşünceye göre bütün varlık alemi tek olan yüce yaratıcıda birleşir. Kâinatta var olan her şey Allah’ın eseridir."

Bu kitapta yazarın Allah'a duyduğu aşkı şiirler, Kur'anda geçen hikayeler, Tevrat, Mesnevi gibi kaynaklardan alınan hikayeler ve aforizmalar ile yazarın kendine has diliyle okuyucuya aktarmış. Ben en çok hikayeleri okumayı sevdim. Bazı hikayeleri önceden biliyordum, bazılarını da bu kitap sayesinde öğrenmiş oldum.

Tasavvufi öğeler içeren yazılar bulunduğu için bana göre ilk başta şiirlerde ve aforizmalarda geçen isimleri araştırıp şiirler ve aforizmaları öyle okumanızı tavsiye ederim. Bu sayede neden yazıldığını ne anlatılmak istendiğini daha iyi anlarsınız.

Eğer bu türde kitaplar okumayı seviyorsanız bir şans verebilirsiniz.

"Beden bir perdedir, aslolan ruhtur, aşk bir perdedir aslolan sevgilidir."

"En güvenilir belde, insan bedenidir. Ama en güvenilmez belde de yine insan bedenidir. Onu, güvenilir yapan ahlakıdır."



You Might Also Like

8 yorum