William Shakespeare Hırçın Kız

16:15:00

William Shakespeare'ın oyunlarını severim. Hatta okuduklarımı da sevmişimdir ancak bu oyunu sevemedim. 


"Hırçın Kız, yazar ve şair William Shakespeare tarafından tahminen 1594 yılında yazılmış bir komedi oyunudur.
Shakespeare, bu oyununda kadın-erkek ilişkilerine ve Ortaçağ Avrupası’ndaki sosyal statülere dem vurmaktadır."

Aslında o dönemde yaşayan kadınlara nasıl bakıldığı anlatılıyor. Kadını sadece bir mal, eşya olarak gören bir zihniyet. Kadın kocasına itaat etmeli, kocasının sözünden çıkmamalı, kocası ne ders o doğrudur (!) Peki bir kadın nasıl davranmalı?

Aslında oyun iç içe geçmiş iki olayı anlatıyor. Yani kitabın içinde iki tane oyun var. Ben ilk başta ne oluyor diye yanlış kitabı okuduğumu sandım ancak benim bildiğim kısım ikinci oyunmuş. Bu yüzden bu bilgi doğrultusunda kitabı okursanız sizin için daha iyi olur.

İlk kısım, içki içmekten zevk aldığı için bunu abartılı bir şekilde yapan daha sonra da sarhoş olan fakir Sly'i oyun oynamak isteyen Lord'un Sly'i oynadığı oyunu okuyoruz. Lord, sarhoş Sly'i konağa götürerek onun zengin bir Lord olduğunu inandırarak kendine eğlence sağlayacaktır. Burada üst sınıfın alt sınıf ile dalga geçmesini okuyoruz. Çünkü Sly'in şaşkınlığı ve dedikleri Lord'un eğlencesi olacaktır. Hatta uşaklarından biri Sly'in karısı olduğuna ona inandırarak kendi eğlence seviyesini yükseltecektir. Bu kısımları okurken güldüm.Çünkü Sly bu duruma inanacaktır. Oyun böyle devam edecek diye düşünürken Sly'i tiyatro oyunu seyrettirmek için başka bir yere götürülür. Ve ikinci oyunun kapıları açılmış olur.

Karşıma çıkan ikinci oyun benim konusunu bildiğim oyun. Padua'da yaşayan zengin olan Bay Baptista'nın karakter olarak birbirinin zıttı olan iki kızı vardır. Büyük kızımız Katherina kimsenin dediğini yapmayan, başına buyruk, sivri dilli, hırçın. Küçük kız Bianca ise sevimli, sakin, itaat eden biri.

Tabi Bianca'nın talipleri kapıda sıra olurken Katherina için kimse gelmez. Çünkü kimse onun davranışlarını çekmek istemez. Babası da bu durumdan dolayı Katherina evlenmeden Bianca'nın evlenmeyeceğini söyler. İşte bu durumdan dolayı Bianca'nın talipleri kendi aralarında plan yaparak Katherina için bir talip aramaya başlar. Tam da o sıralarda para için evlenmeye gelen Petrochio aradıkları kişidir. Durumdan ona bahsederler ve kızın davranışlarını da dile getirirler. Petrochio da onunla evleneceğini söylediğinde herkes şoka girer. Çünkü herkes Katherina için evde kalmış biri olarak bakıyordu.

Kitapta Katherina'nın değişime şahit olacaksınız. İşte bu yönüyle kitabı sevmedim. Bir insanı kendi çıkarları için başka bir şekle sokmaya çalışmak beni kitaptan soğuttu. İlk başta okuduğum başına buyruk Katherina'nın şok eden değişimi o dönemdeki kadınların nasıl davranışlara sahip olması gerektiğini anlatıyor. Eşine buyruk, sadık, uslu bir kadın... Asıl soru kadınların düşünceleri neden önemsenmiyor?

İşte bu acı gerçeğin kabullenişi ile Katrehina'nın karakteri 180 derece değişmeye başlar. Dört yüz yıl önce kadın olmak zormuş. Kadının değerinin az olduğu bir dönemi Shakespeare oyununda bizlere aktarmış. Shakespeare'in mükemmel dili ile yaşadığı çağı okuyucuya anlatarak o dönemde yaşananları günümüzde hissetme şansına tanık oluyoruz.

Eğer Shakespeare okumaya başlayacaksınız, bu kitabı ile başlamanızı önermem ama bu kitabı da okuyup o dönemde kadınların durumunu, sınıf farkının yarattığı özellikleri okumanızı isterim.

"Hazzın olmadığı yerde kazanç da yoktur."


"Anladım ki bir kadın sesini çıkarmazsa onu aptal yerine koyan çok olur."

"Giysisi yoksul olanın kesesi gurur duyar. Nedeni zengin kılan insanın kafasının içidir. En kara bulutlar arasından güneş nasıl ışırsa, en sade giysilerden bile dışarı yansır insanın onuru. Düşünsene, sırf tüyden daha güzel diye tarla kuşundan daha mı değerli alakarga? Ya da renkli derisi göze hitap ediyor diye, engerek daha mı iyi yılanbalığından? Hayır, sevgili Kate, kılık kıyafetin gösterişsiz diye bir şey kaybetmezsin değerinden."



You Might Also Like

8 yorum

  1. Daha önce Shakespeare’in eserlerinden okumamıştım bu oyunun hikayesi güzelmiş okunabilir😊

    YanıtlaSil
  2. Şuan hiç Shakespeare okumadığımı fark ettim 🙈

    YanıtlaSil
  3. ah bayılırım şekspire ve bu eserine de :) tiyatro ve filmini kaçırmaaa okumayı sevmediysen, oyunu da çok iyii filmi de (liz taylor) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmine bakacağım mutlaka teşekkür ederim öneri için :)

      Sil
  4. Hırçın kızı lisedeyken okumuştum sonra da operasını izledim. Çok keyifli bir hikayeydi 😊

    YanıtlaSil