When Harry Met Sally (Harry ile Sally Tanışınca)

21:51:00


Hani kült olmuş filmler vardır: Sonunu bilsek de yine izleriz, aynı duyguyu yeniden yaşarız. İşte 
bana göre o filmlerden biri, When Harry Met Sally. 
Aslında aynı üniversitede okumuşlar ancak ilk karşılaşmaları New York'a aynı arabayla gittiklerinde olur. Bu yolculukta arkadaşlar, ilişkiler hakkında sohbet ederler. New York'a ulaştıklarında da arkadaş olamayacakları belli olur ve yolları ayrılır. Birkaç yıl sonra yeniden karşılaşırlar ve en sonuncusu, ilk karşılaşmalarından on yıl sonra olur. İkisi de olgunlaşmış, bir şeylerin farkına varmış  iki yetişkin. Yaşadıkları deneyimler ile artık eski gençlik hallerinden eser yoktur. Peki onları neler bekliyor?




Filmde karakterlerin on yıl sonraki hallerini görmek, onların değişimine tanık olmak bana göre çok güzeldi. Bu durum onu diğer filmlerden ayıran bir unsur. Sanki onların gerçek hayatta da var olduklarını fısıldıyor.

Filmin ana düşüncelerinden biri,  kadın ve erkek sadece arkadaş olabilir mi? Bu soruyu sorarak ilerliyorsunuz aslında. Fakat bana göre bu sorunun cevabı kişiye göre değişir. Olaylara, düşüncelerin farklı olması ile alakalı. Herkes bir olayı aynı şekilde ele almaz. Bu yüzden bazı soruların cevabı çoktur. 

Film hakkında bilgiler: 

-Evli çiftlerin tanışma hikayeleri gerçek hayattan alınmaymış, ancak canlandıranlar oyuncular.

-Senarist Nora Ephron'un dediğine göre meşhur orgazm sahnesi sonrası yan masadaki yaşlı teyzenin "I'll have what she's having." repliği aslında Billy Crystal tarafından önerilmiş. 

-Müzede Harry'nin sesini değiştirerek "But, i would be proud to partake of your pecan pie" dediği sahne doğaçlamaymış. 

-Orgazm sahnesinin olduğu restoran New York'ta bulunan gerçek bir restoranmış. Şimdilerde o masanın üstünde "When Harry met Sally... Hope you have what she had!" yazıyormuş. 

-Sally'nin yemek konusunda seçici olması senarist Nora Ephron'a dayanıyormuş. Filmden yıllar sonra, Ephron uçak yolculuğunda tıpkı Sally gibi bir sipariş verirken hostes ona, "When Harry Met Sally filmini izlediniz mi?" diye sormuş. 

-Film aslında yönetmen Rob Reiner'ın boşanma sonrası bekar bir erkek olarak yaşadıklarına dayanıyor, ama tesadüf o ki Reiner bu film esnasında hala evli olduğu eşiyle tanışmış. 

-Harry rolü için Tom Hanks ve Michael Keaton isimleri de düşünülmüş.

-Yeni yıla giriş sahnesinde kamera dışındaki "Hey, everybody, ten seconds until new year" sesi yönetmen Rob Reiner'a aitmiş.

-Orijinal senaryoda Harry ve Sally sadece orgazm taklidi yapan kadınlardan bahsediyorlarmış, ancak Meg Ryan'ın (Sally) önerisiyle masadaki orgazm taklidi sahnesi çekilmiş.

-Filmin adı son halini almadan önce alternatifler şunlarmış: "just friends", "playing melancholy baby", "boy meets girl", "blue moon", "words of love", "it had to be you", "harry, this is sally" ve "how they met".

-Yönetmen Rob Reiner ve Harry'yi canlandıran Billy Crystal arasındaki dostluk, senarist Nora Ephron'a film için malzeme sağlamış. örneğin, Harry ve Sally'nin telefonda konuşarak aynı anda Casablanca izlemeleri gibi. Reiner ve Crystal da bunu yaparmış.

-Pictionary oynadıkları sahne tamamen doğaçlamaymış.

-Harry ve Sally'nin aynı anda Jess ve Marie'yi aradıkları sahne için üç ayrı set kurulmuş ve defalarca çekim yapılmış.

-Senarist Nora Ephron, filmden memnun olsa da geriye dönüp bir şeyleri değiştirme şansı olsa filmin ismini değiştireceğini söylemiş. 


-Billy Crystal yeni boşanmış bekar bir erkeğin ruh halini anlamak için kendini bir otel odasında izole etmiş. 

-Sahte orgazm sahnesini çekmeden önce yönetmen Rob Reiner, sahneyi -annesi Estelle Reiner da dahil- tüm kadronun önünde göstermiş.

*Harry ve Sally'nin filmin sonundaki son röportajı tamamen doğaçlamaymış.





Film 1989 yılı yapımıdır.

"Çünkü hayatının kalanını birisiyle geçirmek istediğini fark edince, hayatının geri kalanının bir an önce başlamasını istiyorsun."

"Birisiyle konuşmadan oturabilmek, bu çok iyi."

"When I buy a new book, I read the last page first. That way, in case I die before I finish, I know how it ends. That, my friend, is a dark side." 

IMDb puanı: 7.6/10
Benim puanım: 9/10
Keyifle Seyirler. :)

You Might Also Like

4 yorum

  1. Çok güzel filmler keşfediyorsun bunun konusunu da çok beğendim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yaptığım filmleri beğenmene çok sevindim :) umarım bu filmi severek izlersin :)

      Sil
  2. Yılın başnda listeme eklemiştim.Bu yazıdan öne çekmeye karar verdim 😊

    YanıtlaSil