Camille Claudel -Bir Kadın (1988)

17:54:00

Camille Claudel'in hayatı ile ilgili bilgileri öğrendiğimde bu kadını araştırmam gerektiğini anladım. Aşkın bir kadının -üstelik yetenekli- hayatına etkisini ve yaşananları okumak bana çok ağır geldi. Sonra 1988 yılında çekilmiş bu filmle karşılaştım.



Erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü bir dönemde dünyaya geldi Claudel. O dönemdeki kadınlara yüklenen katı kuralların etkisinden kendini çıkarmak için çırpınırken Auguste Rodin'e aşık oldu. İşte bu aşk onun hayatını ve eserlerini derinden etkiledi. Onu "Dahi bir heykeltıraşçı." olarak tanıyabilecekken yaşananların derin izleri ile karşılaşıyoruz. Erkek egemenliğinde bir erkekten daha iyi eserler veren bir kadını "Auguste Rodin'in sevgilisi" olarak tanımak çok üzücü. O dönemde kadın erkek arasındaki eşitliğin olmadığını de net bir şekilde görüyorsunuz.
Bu filmde Camille'in Rodin ile tanışmasını ve ondan sonra yaşanacakları izliyoruz.




"Çocukluğundan beri çamurla heykeller yapıyordu. Kadın olarak resmi bir eğitim alması yasak olduğu için, 1881 yılında Paris'e taşındıklarında kadınlara özel bir atölyeye yazıldı. Bu atölyelerde, ünlü sanatçılar genç kadınlara ders veriyordu. Kısacası, Camille'nin sanat hayatı resmi olarak Paris'te ve 1881 yılında başladı.
Rodin'le tanışması da bu şekilde gerçekleşti. Rodin'e ilham ve ün, Camille'ye ise yıkım getirecek olan bu ilişki bir heykel atölyesinde başlayıp, yine heykel atölyelerinde devam edecekti.Camille ile tanıştığında Rodin'in 20 yıldır süren bir evliliği vardı. Rodin evliliğinden mutsuzdu ve Camille'yi fark ettiği gibi onu sınıftan ayırdı ve özel ders vermeye başladı. Camille gerçekten yetenekli ve ilgi çekici bir kadındı. Yeni "ilham perisini" bulduğunu düşünerek toplumun onaylamadığı bir ilişkiye başladılar.Pek çok sanat eleştirmeni Rodin'in çalışmalarını "Camille öncesi ve sonrası" olarak ayırmaya başlayınca bu aşkın sert bir rekabete dönüşmesi zaman almadı."


Filmde yaşananlar beni çok etkiledi. Oyunculuğun çok iyi olması da buna etken bana göre. Filmde ayrıca Rodin'in eserlerine de yer verilmiş. Birlikte çalışmaları, yaşananlar derinlemesine işlenmiş. Filmin 1988 yapımı olduğunu bilerek izlemenizi isterim çünkü görüntü kalitesi günümüz ile aynı değil. Isabelle Adjani ve Gérard Depardieu'un başrolleri oynadığı filmin yönetmeni Bruno Nuytten'dır. 
 
Aldığı ödüller:
-César En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
-César En iyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
-César En İyi Film Ödülü
-César En İyi Yapım Tasarımı Ödülü
-César En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü


"İnsan vücudu hareket eden bir dünyadır. Yaşamdır!"

"Asla yüzeysel düşünme, derin düşün."

Eğer Camille Claudel'in hayatını merak ediyorsanız bu filme bakabilirsiniz.
IMDb puanı: 7.3
Benim puanım: 9.8
Keyifle Seyirler. :)

Dipnot: Filmi Blogları Canlandırma Projesi mart ayındaki Kadın teması kapsamında izledim.

You Might Also Like

35 yorum

  1. Hiç duymamıştım. Fazlasıyla dram yüklü gibi. Bu tür filmleri her an izleyemiyorum. Ama bazen gerçekliğin ve trajedinin yüzüme soğuk su gibi çarpmasını istediğim dönemler için çok iyi bir seçenek. 😍

    YanıtlaSil
  2. Camille Claudel'i duymamıştım ama çok ilgimi çekti, listeme alıyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Duymamıştım bu filmi😮

    YanıtlaSil
  4. bu filmi de oyuncularını da pek sevmiştim. bir de, dünyanın bütün sabahları var müthiş film :) bcp mart ayını yazdım ben de şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O filme de bakayım ben öneri için teşekkürler :)

      Sil
  5. İlk defa gördüğüm bir film ama dikkatimi çekti ekliyorum listeme çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. Camille'in ismini hiç duymamıştım. Biyografi filmlerini de çok severim. Vize haftam bir bitse ah.. İzlenecekler arasına ekledim. Eline sağlıık.

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık güzel bir yorum olmuş. bu ara çok fazla ataerkil beslemesine maruz kaldığım için bu filmi sadece izlenecekler listeme eklemekle yetiniyorum. :(

    YanıtlaSil
  8. Biyografiler her zaman ilgimi çeker, filme bir bakacağım. Teşekkürler ^^

    YanıtlaSil
  9. Böyle hikayeler hep ilgimi çekmiştir listeye eklendim😍

    YanıtlaSil
  10. Böyle hikayeler hep ilgimi çekmiştir listeye eklendim😍

    YanıtlaSil
  11. Temamıza çok uygun bir film olmuş, etkileyici bir filme benziyor :)

    YanıtlaSil
  12. O zamanlarda kadınlara yapılan ayrımcılık hala beni üzüyor, şimdi de hala var ama o kadar değil. İzlemek isterim film, emeğine sağlık^^

    YanıtlaSil
  13. Bu ayın temasına cok uygun olmus, zaten blogunuzda sık sık kadınlar ve günümüze kadar toplumdaki yerlerini konu alan eserler paylaşıyorsunuz. Not edip izlemek istediğim bir film. Emeginize saglik.��

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Okurix'in yorumuna tamamen katılıyorum. Temaya uygun ama bana uygun bir film gibi durmuyor şimdilik :) Yine de elinize sağlık böyle bir hikayeden, isimden haberdar oldum :)

    YanıtlaSil
  15. Dram yüklü bir filmmiş bana biraz uzak ama yine de izlemek isterim. Yorumunuza, emeğinize sağlık. ^^

    YanıtlaSil
  16. Kadınların aşk uğruna hayatlarını mahvetmeleri herhalde en sevmediğim şey... Filmde de sanırım böyle bir hayat var, şu anda pek izleyesim gelmedi ama kadın karakterin hayatını öğrenmek adına izleyebilirim sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmde de kesinlikle bu var ama hayatı izlenmeli

      Sil
  17. Filmi ilk kez görüyorum ama yorumunu okuyunca epey merak ettim. Aldığı ödülleri görmek de arttırdı. 🤭
    İzlenecekler listeme ekledim, yorumun için teşekkürler ☺️

    YanıtlaSil
  18. duymamıştım biraz ağır bir film gibi dram ağırlıklı şeyleri kolay izleyemiyorum ama aklımda olsun belki izlerim bir gün :)

    YanıtlaSil