Irvin D. Yalom Nietzsche Ağladığında
23:21:00Yazarın mükemmel bir zekası olduğunu düşündüm kitabı okurken. Gerçek hayatta bir araya gelmeyen iki kişiyi bir araya getirerek bir roman hazırlamak -bunu ustalıkla yapmış- herkesin yapacağı bir şey değil. Aynı dönemde yaşayan Nietzsche ve Breuer'i bir araya getirerek okuyucuya felsefik ve psikolojik bir şaheser sunmuş.
Kitabı sindirerek okumanızı öneriyorum. Nietzsche ve Breuer'in diyaloglarını okurken kendi hayatınızı irdelemenizi ve sizin için hayatın ne anlama geldiğini yeniden düşünmenizi isterim.
Yıl 1882, Lou Salomé, Breuer ile görüşmek istediğini belirten bir kart yazar. İşte her şeyi buluşmadaki konuşamalar belirliyor. Lou Salomé ondan bir istekte bulunuyor. Nietzsche'yi tedavi etmesini çünkü onun dahiyane bir filozof olduğunu ancak onu hasta olmasının sebebinin kendisi olabileceğini dile getiriyor. Yani bir başkası için yardım. Peki Breuer bunu nasıl yapabilir? Tedavi olacağını bilmeden bir hastayı nasıl tedavi edebilirsiniz?
Sizi derinden etkileyecek psikolojik ve felsefik bir yolculuğa hazır mısınız? Bu yolculukta iki dehanın birbirlerinin düşüncelerini kendi düşünceleri ile irdelemesini okurken gücün gerçekte ne olduğunu anlayacaksınız.
"Kılavuz, öğrencisine bütün izleri göstermelidir. Ama gideceği yolu seçmemelidir."
Kitabın en dikkat çekici yanı, gerçek ve kurmacanın iç içe olması. Yazar son sayfalarda bu duruma açıklık getiriyor. Gerçekten yaşamış kişilerden oluşan kurmaca romanı okurken o diyalogların içinde kayboluyorsunuz. Nietzsche ve Breuer'in diyalogları ile hayatın amacını, anlamını sorgularken yaşamdaki en önemli sorunlardan birine parmak basıyorsunuz: Ümitsizlikten nasıl kurtulabiliriz?
Yaşam akıp giderken yaşamın içindeki bazı önemli kavramları, anlamları unutmak için kendimizce yeni fikirler, saplantılar üretiyoruz. Bize özel olan, bize ait olan... Peki gerçek ne? Kendimizi tanımadan, bilmeden ayak bastığımız bu hayatta seçim yaptığımız doğru mu?
Kitabı okurken kendimi sorgulamak ayrıca Breuer'in, Nietzsche'nin felsefi ve psikolojik fikirlerini irdelemek bana keyif verdi. Felsefenin ve psikolojinin hayat ile bütünleşerek insan hayatına şekil verebileceğinin en büyük kanıtlarından biri bu eser.
Aşk, evlilik, çocuk, duygular, şehvet, seçimler, dostluk, hayat ve daha birçok konu hakkında sizi düşündürecek eşsiz bir eser.
Eğer psikoloji ve felsefeye meraklıysanız bu eseri mutlaka okumalısınız.
"İnsan dostunu düşmanından daha zor affediyor."
“Benim için, ‘görev’ sözcüğü çok ağır ve baskıcı bir sözcük. Ben yalnızca tek bir şey için görev sözcüğünün söz konusu olabileceğini düşünüyorum; o da özgürlüğümün korunması. Evlilik ve ona eşlik eden sahip olma duygusu ve kıskançlık, ruhu tutsak eder. Bunlar benim üzerimde asla egemenlik kuramayacak. Doktor Breuer, ne kadın ne de erkeğin artık zayıflıklarıyla birbirlerine zulmetmeyecekleri günlerin geleceğini umuyorum.”
"Kendinden hiç hoşlanmayan pek çok insan gördüm; bunlar önce başkalarının kendileri hakkında iyi düşünmelerini sağlamaya çalışırlar. Bunu başarınca da bu sefer kendileri de kendileri hakkında iyi düşünmeye başlarlar. Ama bu sahte bir çözümdür; bu başkalarının otoritesinin altına girmeyi kabullenmektir. Size düşen görev kendinizi kabullenmenizdir; benim sizi kabullenmemin yollarını aramak değil."
“Doğru zamanda öl!”
“Bugün bana doğru zamanda ölmenin ne demek olduğunu anlatın.”
“Yaşarken yaşayın! İnsan, yaşamını tamamlayıp öldüğü zaman, ölüm, taşıdığı dehşeti yitirir! İnsan doğru zamanda yaşamazsa, asla doğru zamanda ölemez.”
“Bugün bana doğru zamanda ölmenin ne demek olduğunu anlatın.”
“Yaşarken yaşayın! İnsan, yaşamını tamamlayıp öldüğü zaman, ölüm, taşıdığı dehşeti yitirir! İnsan doğru zamanda yaşamazsa, asla doğru zamanda ölemez.”
"Erkek olsun kadın olsun hepimiz kendi seçimimizi yapabilmeliyiz."
4 yorum
Bir felsefe kitabını alıp okumak gözümde fena halde büyüyor. Ama roman tadında olursa belki daha cesur olabilirim. Kalemine sağlık. Listeme ekliyorum. :)
YanıtlaSilNe güzel yorumlamışsın kalemine sağlık🙂
YanıtlaSilÇok güzel olmuş. Pazar günü gazetede...
YanıtlaSilHer zaman okumaya niyet ettiğim ve üst bildiğin "Nietzsche"yi okumam bir türlü mümkün olmadı. Yaptığınız "öğretmen bütün yolları göstermelidir ama yolu seçmemelidir" fikri üzerine dahi okumak isteyebileceğim bir kitap.
YanıtlaSil