Simon Montefiore Saşenka

14:08:00

Kitabı bitirdiğimde yaşanılanlar aklınım bir köşesinde her zaman benimle kalacağını bilerek kitabın son sayfasını kapattım. Saşenka'nın yaşadıkları, sevinçleri, ,inançları, acıları her zaman benimle olacak. 


Hayat ilerler ve biz bir şeyler yapmak isteriz ama bazı etkenler bizi engeller ve biz bir çare düşünmek isteriz. Bazen bu çarenin bile yetersiz kalacağını biliriz ama en kötüsünün olmasına izin vermemek için çırpınırız. Çırpınırken yoruluruz ama pes etmeden elimizden gelen neyse yapmaya çalışırız. Tıpkı Saşenka gibi. O güçlü olmalıydı. Eğer gücünü kaybederse sevdiklerini çıkmazın eşiğine sokacağını biliyordu.

Kitap 20. yüzyılın Rusya Tarihi ile harmanlanarak bir aile dramını anlatmaktadır. Kitabı okuduğumda yazarın bu kitap için birçok kaynaktan yararlandığını anladım. Tarihi olayları bir ailenin yaşadıkları ile o kadar güzel entegre etmiş ki okurken o dönemlerin içinde kendimi buldum. Ekim Devriminde Çarlık Döneminin bitişini seyrettim. Stalin Dönemi'nde insanların yaşamlarına tanık oldum. Ve en önemlisi de Stalin döneminde yaşanılan acıların izlerini takip ettim. 

Yıl 1916. Saşenka on altı yaşında. Yaşıtlarına göre çok güzel, dikkat çekici ve akıllı bir kız. Çar döneminde zengin ailesinin ona sundukları ile hayatını sürdürürken Mendel dayısı sayesinde Bolşeviklere katılır. Artık o zengin hayatın içinde olmak istememektedir. Aklında tek bir düşünce vardır: Devrim. Kendisi ölse bile o devrim olacak ve Çarlık yok olacaktı. Yeni bir dönem olacak ve sosyalizm ülke ile buluşacaktı. Gündüzleri sıradan geçerken geceleri Yoldaş Kar Tilkisi adıyla Devrim için komplolar kurarak Mendel dayısının ve partinin isteği ile baştan çıkarma oyunlarına karışacaktır. 

Aradan yıllar geçer. Devrim olmuş Saşenka parti için çalışmaya devam eder. Yıl 1939. Hayatı parti ve ailesi olmuştur. Evli ve iki çocuğu ile parti için çalışırken aşkın onu bulacağından habersizdir. Aşk Saşenka'ya teslim edildiğinde sevgilisi ile sadece güzel geçirilen on bir gün elinde kalacaktır. Bu aşkın ailesinin bitişi olduğunu anladığında artık yapacak bir şey yoktur. Yapabileceği tek şey ise çocuklarının güvende olmasını sağlamaktır. Stalin dönemindeki korkuları o kadar güzel yansıtılmış ki okurken neler olacak diye merakla okuyorsunuz. Bir annenin çocukları için yaptığı fedakarlıkları okurken göz yaşlarıma hakim olamadım.

Yıl 1994. Saşenka ve ailesi hakkında her şey yok olmuştur. Fakat genç tarihçi Katinka ona verilen bir işten dolayı Stalin Dönemi'nin kan kokan yaşanmışlıklarına yolculuk yaptığında yaşadığı dehşetler ile gizli perdenin aralanması için arşiv arşiv dolaşmalıdır.

Kitap seri olarak gözükse de ikinci kitap; kitapta bulunan bir karakterin İkinci Dünya Savaş'ında ve sonrasında yaşadıkları ile alakalı. Bu duruma dikkat ederek kitabı okursanız sizin için daha iyi olur.

Okurken sizi etkileyecek büyüsünden kurtulamayacağınız bir aile öyküsü. Bu aile öyküsünü özel kılan yaşanılan dönemin çok iyi yansıtılmış olması. Sanki onlarla birlikte ne yaşanmışsa izliyorsunuz ve merakla sayfaları çeviriyorsunuz. Rusya tarihine merakınız varsa mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

"Hayattaki her şey burada ve şimdi. Sonra bir şey yok!"

""Bizim ülkemizde şiir havan topundan daha güçlü."
"Haklısın. Şiiri daha çok, darağaçlarını daha az kullanmalıyız.""

"Biz insanlar ne kadar da tuhafız, diye düşündü. Işık karanlık, gece aydınlıktı."

"Zeitlin tarihçilerin olaylar için tek bir açıklama bulmaya çalıştığını ama aslında her şeyin tek değil pek çok nedeni olduğunu geçirdi kafasından."

"Hayatında sevgiye de ihtiyacın var, dedi. Hep sadece gelecek için yaşama. Bir gelecek olmayabilir. Hayat Kitabı'nda senin için neler yazıldığını kim bilebilir ki?"

"Mutlu olamanın nesi yanlış? Kendi hayatlarımızı kendimiz yaratıyoruz!"

"Müzik bir hayvanı yumuşatıp insana çevirir."

"Ben bir yazarım. Her yazarın yazma hakkı vardır, yoksa ölür. Eğer yazmazsam solup çürürüm."

"Biz yazarların bizi hayatta tutan ve bize umut veren gizli bir şeyi hep vardı ama bunu asla yayımlayamayacağımızı da biliriz."

"Şiirlerim uçsuz bucaksız Rusya'da okunacak. Küllerim yaşayacak ve sararıp solmayacak." Puşkin 

"Bir bülbül kadar kötü şakımaktansa bir saka kuşu kadar iyi şakımak daha iyidir."


You Might Also Like

4 yorum

  1. Ay çok güzel yorumlamışsın 😍 bu kitabı okumak istiyorum kısa zamanda alıcam

    YanıtlaSil
  2. Eski dönemleri anlatan bir kitap😍Merak ettim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben severek okumuştum umarım sen de seversin :)

      Sil