The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)

20:21:00

Bazı filmler vardır her izlediğinizde yeniden hayranlık etkisi bıraktırır. İzlerken bir sonraki sahnede ne olacağını bilseniz bile yeniden izlersiniz. İşte o filmlerden biri benim için Esaretin Bedeli.


IMDb listesinin birinci sırasında yer alan bu film ile ilgili araştırma yaparken bu filmin kitabının da olduğunu öğrendim. Kitabın ismi Stephen King Kuşku Mevsimi Ve Esaretin Bedeli.
Stephen King Kuşku Mevsimi Ve Esaretin Bedeli kitabını okumadığım için film mi yoksa kitap mı güzel diye karşılaştırma yapmam imkansız. Ama kitabı listeme ekledim. 

Gelelim filmin konusuna:
"Esaretin Bedeli, Andy ve Red isimli iki mahkumun parmaklıklar ardında kurdukları dünyanın hikayesini anlatıyor. Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankerdir. Karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan yargılanır ve ömür boyu hapis cezası alır. Shawsank Hapishanesi'nde dayak, işkence, tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkumları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy'nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır: Red."

Film 7 dalda Akademi ödülü almış.

-En iyi erkek oyuncu. Morgan Freeman
-En iyi film
-En iyi film müziği
-En iyi uyarlama senaryo
-En iyi görüntü yönetimi
-En iyi ses Miksajı
-En iyi film kurgusu



Film hakkında araştırma yaparken karşıma çıkan bilgiler:


  • Hikayeye göre filmde Andy'nin hücresini süsleyen posterler farklıdır.Jayne Mansfield, Linda Ronstadt, Hazel Court ve son olarak Rita Hayworth'tan oluşurken. Filmde zamanın değiştiğini betimleyen posterlerde Rita Hayworth ilk olmak üzere Marilyn Monroe ve Raquel Welch yer almaktadır.

  • Tommy Williams rolü için Gil Bellows'un öncesinde Brad Pitt düşünülmüş.

  • Red rolüne ilk aşamalarda Harrison Ford, Clint Eastwood ve Paul Newman düşünülmüş.Filmin sonu 1965 yılına ayarlanmış olsa da Andy son sahnelerde kırmızı 1969 Pontiac GTO sürüyor.

  • Andy rolüne ilk aşamalarda Tom Hanks, Kevin Costner, Tom Cruise, Nicolas Cage, Johnny Depp ve Charlie Sheen düşünülmüş.
    Tom Hanks Forest Gump rolünü kaptığı için bu teklifi geri çevirmiştir. Kevin Costner senaryoyu her ne kadar çok beğendiğini dile getirse de Waterworld (Su Dünyası) filminde yer aldı.

  • Sadece iki kadın karakter filmde diyalog sahibidir.

  • Brooks'un kargasını bir kurtçukla beslemesine hayvan haklarının ihlal edilip edilmediğini gözleyen kuruluş itiraz etmiş. Gözlemci huzurunda doğal yollarla ölmüş bir kurt bulunmuş ancak karga bu kurdu yemeyince kurt şekli verilmiş bir et parçası ile sorun çözülmüş.

  • Film bir çok ülkede farklı isimlerle vizyona girmiştir.

Finlandiya : Rita Hayworth—The Key To Escape (Rita Hayworth—Kaçışın Anahtarı)
İsrail : Walls Of Hope (Umudun Duvarları)
Tayvan : 1995: Fantastic (Neden fantastik bende anlamadım :) )
İtalya : The Wings of Freedom (Özgürlüğün Kanatları)

  • Hikayenin orijinal ismi "Rita Hayworth and Shawshank Redemption"dır.

  • Yönetmen Frank Darabont hikayenin tüm haklarını Stephen King'ten 5 bin dolara çek karşılığında satın almış.

  • Ünlü Yönetmen Rob Reiner, Darabont'un yazdığı senaryoyu çok beğenip tüm haklarına 2,5 milyon dolar önermiş ve filmi bizzat yönetmek istemiş. Frank Darabont ise filmin kariyerinde kırılma noktası oluşturacağını düşünerek bu teklifi reddetmiş.

  • Çekicin saklandığı İncil'in Exodus bölümünde yahudilerin mısırdan kaçışı anlatılmaktadır.

  • Red'in Hücre numarası 237'dir.  Aynı Numara The Shining filminde önemli olayların geliştiği oda numarası olmuştur. Stand By Me filminde 4 çocuk aralarında 2,37 dolar toplamışlardır. Bu sayı Stephen King'in bir anlamda ticari markasıdır.

  • Orijinal hikayede yer alan Red karakteri normalde kızıl saçlı bir İrlandalıdır. Lakabının Red olması da bu yüzdendir.

  • Filmde Red İrlandalı olduğunu ama hiç siyahi İrlandalıya rastlamadığını söyleyerek orijinal hikayeye gönderme yapar. Filmin yönetmeni Red karakteri için derin ve etkileyen sesinden dolayı Morgan Freeman'ı seçtiği söylemiştir.

  • Tim Robbins'in lağım borusunun içine girerek süründüğü sahnede bize b*k gibi gelen şeyler esasen çikolata şurubu ve su karışımıdır.

  • Filmde Morgan Freeman'ın gençliğini canladıran kişi kendi oğlu Alfonso Freeman'dır.
Filmdeki sahneleri izlerken hayatın anlamını sorgularken buldum kendimi. Umut nedir? Özgürlük nedir?

"Korktukça tutsak, umut ettikçe özgürsün."

"Unutma Red, umut iyi bir şeydir, belki de en iyisi. Ve iyi şeyler asla ölmez."

"Bütün dünya vazgeç dediğinde, umut fısıldar.. Bir kez daha dene."




Frank Darabont'un yönetmenliğini yaptığı filmin başrol oyuncuları Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton gibi usta oyunculardır. Film 1994 yılında çekilmiştir.

Mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.




IMDb puanı: 9.3
Benim puanım: 10/10
Keyifle seyirler. :)

You Might Also Like

0 yorum