Fırat Öztürk Balmumu Yaşamlar

12:47:00

"Türk yazarlardan farklı bakış açıları ile yazılmış bir roman okumak istiyorum. Biraz beni etkilesin, kelimelerin gücünü kullansın hatta kelimeler ile dans etsin. Okurken düşüneyim, yeni şeyler öğreneyim." diyorsanız aradığınız kitap Balmumu Yaşamlar olabilir.

Romandaki karakterlerin yazılması hatta kaleme dökülmesi gerekiyordu bu hiçlik dünyasında. Yazar da hayatın içindeki karakterlere yeniden hayat vermeliydi ölümün ıssız kokusuyla. Bu ıssız koku ile ölüm ve yaşam iç içe olmalıydı. Bu iç içelik bedenlerin birbiriyle uyumu ile olabilirdi. Tıpkı Balmumu gibi. Ne istersen ona dönüşecek ne istersen o olacak. 

Kitabın başlangıcı ile bir anda "Ben ne okumaya başladım?" sorusunun zihninizde canlanma ihtimali var. Ben bu yüzden kitabı yavaş yavaş sindire sindire okumanızı tavsiye ederim. Çünkü kelimelerin ustaca seçilmesi ve karakterlere yansıtılmasını okurken ben büyük bir keyif aldım. Ayrıca bazı yerlerde yazarın yaptığı ustaca göndermeleri okumak benim hoşuma gitti.

Bedene bir neşter saplanır ve neşterin metalliği sıcak kan ile birleşir. Soğuk ve sıcağın zıtlığı. Ama bu zıtlığın uyumu bedende hapsolmak ister. Hiçlik dünyasından ayrılmak ister. Beden bunu başarmaya çalışırken hayatın unsurları o bedeni esir almak ister. Peki hayatın anlamı nedir? Hiçlik dünyasındaki yaşamda hayallere yer var mıdır? Yoksa hayaller bir boşluk mudur?

Yazarın özellikle de Sarp karakterine sunduğu Nihilizm belki de kitabın ana unsuru haline geliyor. Bu ana unsura bir de Yunan Mitolojisindeki karakterler eşlik ediyor. Yunan Mitolojisindeki karakterleri roman karakterleri ile harmanlayarak anlatması bence romanı başka zamanlara götürüyor ama yaşananlar ile şimdiki zaman ile başka zamanlar birleşiyor.

Nihilizmden dolayı bana kitap Rus Edebiyat'ından bir roman havasını da hissettirdi. Sanki Rus Edebiyatı okuyorum ama içinde Yunan Mitolojisi yer alıyor ve bu olaylar Türkiye'de geçiyor. İşte Dünya'nın aslında hiçlik bütünü olduğunun en büyük kanıtı niteliğinde. 

Reddediş ve kabullenme hislerinin iç içe olduğu Dünya'da tıpkı kitaptaki karakterler gibi yaşam. Ulaşılması zor bir Sarp, Gizem'in güzelliğine bürünmüş bir hayat ve Şafak'ın engin duruluğu. Kitaptaki karakter isimleri ile kişilik özellikleri birbiriyle örtüşüyor. Yani karakter isimleri bilerek seçilmiş. Sarp, Gizem ve Şafak. Kitap da bu karakterlerin çevresinde gelişen ana olaylara sahne oluyor.

Kitabın içinde argo, küfür gibi unsurların bulunduğunu ve kitabın +18 olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. Bu durum beni etkilemedi kitabın içindeki kelime oyunları ve dansı ile ben kitabı sindire sindire okumayı tercih ettim ve Türk yazarlarından bu tarz bir kitap okumak benim hoşuma gitti.

Farklı bir tarzda kitap okumak istiyorum diyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

“Nikis’in; yani gecenin doğurduğu, umut Tanrıçası Elpis, her başlangıcın özüdür. İnsanın, ilk soluyuşunda, havanın ciğeri acıtan ilk doluşunda, yaşadığı bu ilk pişmanlığın ardından gelen, ilk ağlayışında hep yanı başındadır insanın. Bir sonraki nefesine, acısına, pişmanlığına ve ağlayışına hazırlamak için onu.”

“Merak, sizi oraya sürükleyen zihin koşuşturması; İhtişamlı bir sonsa zamanın sararttığı eski bir kağıda ya da bir yüze yazılmış, her birinizin sonu gibi saklanandır; ben anlatıcınızdan dahi...” 

"Katliamına tüm türlerin soyunan insanın; ilk, kendi türünün katliamının, son ve en modern silahıdır, söz."

"... hayat denilen oyunda; yapacağın hamle, karşındakinin yapacağı hamleyle ne kadar da girift bir ilişki içinde.."

"Dönmek üzere kuruldur evren. Akrep döner, yelkovan döner. Gün döner ay, ay döner yıl, yıl döner ömür olur. Dönüş soğutur her acıyı, dünyanın dönüşüne de sebeptir ki bu içindeki ateşi soğutmayadır çabası, hiç durmadan." 



You Might Also Like

4 yorum

  1. Tanıtım ve bilgilendirmeler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Tek kelime ile harika yorumlamışsınız, kelimelerle dans eden ve her satırında hiçliğin gizemini hissettiren değerli yazarımız Fırat Öztürk'e teşekkürler. Bu tarzdaki yazarlarımızın çoğalması dileğiyle. Yeni kitaplarını sabırsızlıkla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kalemini çok beğendim yorumu beğenmenize çok sevindim teşekkür ederim. :)

      Sil