Dangal

17:00:00

Güreşmek sadece erkeklerin yapabileceği bir spor mudur?  Bu sporu bir kadın yaparsa ne olur? İşte ilmek ilmek toplumsal cinsiyetin işlendiği bir filmden bahsedeceğim. Dangal. 

Yapılan her şeyin bir cinsiyeti mi var? Şu işi erkek şu işi kadın yapacak diye dayatılan onca şey aslında koca bir yalan. Kim neyi isterse onu yapabilir. Önemli olan başkasının özgürlüğünü engellemesin.

Bu film biyografi-dram türündedir. İşte beni etkileyen kısmı biyografik yani izlediklerimin gerçekten yaşanması oldu.

Hindistan'da toplumsal baskıları arkasında bırakan koca yürekli bir baba izledim. İzlemedim yaşadım. Onun ruhunu hissettim. 

Gelelim filmin konusuna:

Güreşte bölgesel olarak birçok başarı kazanmış, hatta Hindistan şampiyonu olmuş Mahavir Singh (Aamir Khan) tecrübelerini aktarıp yetiştireceği, Hindistan için uluslararası alanda bir madalya kazanacak bir erkek çocuk sahibi olmayı her şeyden çok istemektedir. 

Erkek çocuğu olması için yaşadığı bölgede bir çok kişi hem ona hem de karısına bir çok öğüt veririler. (Klasik toplum baskısı, toplumun erkek çocuğa olan düşkünlüğü) Fakat hayatın sürprizi ona 4 tane kız çocuğu verir. Yaşadığı yerdeki bir çok kişi ise onları dediklerini yapmadıkları için suçlar çünkü yapsalardı kesin bir tane erkek çocukları olurdu.

Kızlar büyür Mahavir Singh hayalinden vazgeçmek zorunda kalır. Ancak hayat ona öyle bir sürpriz yapacaktır ki hayali yeniden filizlenmeye ve bu hayali için her şeye yapmaya hazır olacaktır.

Kızları, Babita ve Geeta bir gün iki tane erkeği dövdüğünü öğrenir ve Neden kızlarım güreşmesin ? Onlar Hindistan'a madalya getirebilir demesi ile iki kızına güreş dersleri vermeye başlar. Onları güreş müsabakalarına hazırlar.


Yaşadığı yerde bir çok kişi bu duruma "Kızlardan güreşçi mi olur?" diye düşünse de o bütün söylenenlere kulak asmadan kızları için her şeyi yapar. Gurur duydum. Bu hayata böyle babaların geldiğini bilmek umudumu  yeşertti.

Aamir Khan'ın yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu üstlendiği bu film 2016 yılında  çekilmiştir. 

Film hakkında araştırma yaparken şu bilgilere rastladım:

  • “Dangal”, Hindistan’da güreş müsabakalarına verilen isim.
  • Çekimlerden önce 28 kilo alan Aamir Khan, karakterin gençliğini canlandırmak için daha sonra 20 haftada 25 kilo verdi.
  • Geeta ve Babita rolleri için Aamir Khan ve yönetmen Nitesh Tiwari, 3000 oyuncuyu sınava soktu.
  • Geeta va Babita’yı canlandıran kız oyuncular 6-7 ay boyunca özel güreş eğitimleri aldı.
  • Aamir Khan’ın gerçek hayatta aldığı ve verdiği kilolara benzer olarak kız oyuncular da film için saçlarını kısacık kestirdi.
  • Dangal, sadece Hindistan’da gişe rekortmeni olmakla kalmadı, Çin’de en çok izlenen yabancı film de olmayı başardı.

Aamir Khan'a başrollerde, Sakshi Tanwar, Fatima Sana Shaikh ve Sanya Malhotra eşlik ediyor. Filmin kadrosunda Aparshakti Khurana, Zaira Wasim, Suhani Bhatnagar ve Ritwik Sahore da bulunuyor.
Senaryosunu da yönetmen Nitesh Tiwari’nin üstlenmiştir.

Filmi mutlaka izlemenizi öneririm. 
IMDb puanı: 8.5/10
Benim puanım: 10/10
Keyifle seyirler :)




You Might Also Like

0 yorum