Per Un Pugno Di Dollari (Bir Avuç Dolar)

20:52:00

Western türünde filmler izlemekten hoşlanıyorsanız sizi Sergio Leone'nin yönetmenliğini yaptığı "Dolar Üçlemesi"nin ilk filmi Bir avuç Dolar (Per Un Pugno Di Dollari)  ile karşınızdayım.


Dolar Üçlemesi:
1- Per Un Pugno Di Dollari (Bir avuç Dolar)
2- Per Qualche Dollaro In Più (Birkaç Dolar İçin)
3- Il Buono, İl Brutto, İl Cattivo (İyi, Kötü Ve Çirkin)

 "Akira Kurosawa'nın 1961 yapımı Yojimbo filminden ilham alınarak çekildiği söylenir. Her filmde Clint Eastwood'un oynadığı karaktere farklı isimler verilir. Üç film de İspanya'nın Almería bölgesinde çekilmiştir."

Film hakkında araştırma yaparken karşıma söyle bir bilgi çıktı:

"Spagetti Western 1960’larda İtalyan kökenli yapımcı ve yönetmenlerin, düşük bütçelerle çektikleri Western filmlerinin genel adıdır. Sinema dünyasında küçük görülerek Spagetti lakabı takılan bu tür sinema estetiğine getirdiği yeniliklerle kimsenin beklemediği bir efsanenin doğuşunu başlatmıştır. Bu efsanenin en önemli bayrak taşıyıcılarından biri ise şüphesiz ki Sergio Leone olmuştur. Dolar üçlemesi ile hem Spagetti Western türüne hem de sinema tarihine 3 tane kült eser bırakan Leone’un bu üçleme için ilk çektiği film Per un pugno di dollari, Türkçe adıyla Bir Avuç Dolar’dır."


Ben seri filmlerini en baştan izlemeyi sevdiğim için gelelim ilk filmin konusuna;

Film, gezgin kovboyumuzun (Clint Eastwood) san Miguel kasabasına ayak atmasıyla başlar. Fakat bu kasabada da yeni gelen kişiler sevilmemektedir. Bir de kasabanın iki ailenin ezeli rekabeti vardır. Rojo ve Baxter aileleri.

Bunu öğrenen kovboyumuz ikili oyunlar ve planlarla iki aileyi alt etmeye çalışacaktır.
"Bir Avuç Dolar’da göze çarpan en büyük özellikler kendi türünün anahatları diyebiliriz. Film boyunca sürekli tercih edilen yakın çekimler ve ani zoomlar hem bütün karakterleri filmin tam merkezine alırken hem de bizlere filmin içinde olduğumuzu hissettiriyor. "

Bu durumu en çok düello sahnelerinde hissediyoruz. Sanki düellodaki bizmişiz gibi.


Eğer Western filmlerinden hoşlanıyorsanız tavsiye ederim.

IMDb puanı: 8.0
Benim puanım: 7.6
Keyifle Seyirler. :)

You Might Also Like

2 yorum

  1. Çok güzel bir tanıtım olmuş. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim ben teşekkür ederim. :)

      Sil