Paulo Coelho Akra'da Bulunan Elyazması

21:26:00

Okurken hayatımı düşündüren kitapların yeri bende hep ayrıdır. Tıpkı Akra'da Bulunan Elyazması kitabı gibi.

Kitabı okurken ilk düşündüğüm şey "Halil Cibran'ın Ermiş kitabı gibi bana bir çok konuda nasihat verecek ve ufkumu geliştirecek" oldu. Ve kitabı bitirdikten sonra bana kalan ise kitabın içinde çizdiğim onca cümle ve arada okunacak onca söz...

Ben bu tarz kitapları okurken büyük keyif alıyorum. Hayatıma yön verdiğine ve beni daha huzurlu ve mutlu bir insan yapacağına inanıyorum. Bu kitabı bu yüzden sevdim. 

Kitapta, Müslümanlar için 492, Hristiyanlar için 1099 ve Yahudiler içinse 4859 senesinde Haçlıların Kudüs'ü işgal etmelerinden bir gece önce halkın bilge Kıpti'yi dinlemek için toplandığı alanda konuşanları okuyoruz. Bu konuşmalarda -daha çok diyalog gibi- halkın bilge Kıpti'ye hayat hakkında sordukları soruları ve bu soruların cevaplarını okuyoruz.

 Bu konuşmaların yazıldığı Elyazması ise 1974 yılında Sir Walter Wilkinson tarafından Nec Hemmadi yakınlarında bulur. Ve 2011 yılında Paulo Coelho'nun eline bu elyazmasının kopyası geçmiştir. Biz de onu okuyoruz.

Hayatın döngüsünde yaşarken bazen istemediğimiz durumlarla karşılaşırız ve genelde mücadele etmeye karar veririz. Belki ilk mücadelemizde kazanamayacağız belki de kazanacağız bunu bilemeyiz. Kimse bilemez. Önemli olan pes etmemek yeniden denemektir. 

 "Sadece pes edenler mağlup olur, diğer herkes galiptir.
 Gün gelecek zor dönemler, dinlemek isteyenlere gururla anlatılan öykülerden ibaret    hale gelecek ve herkes anlatılanları saygıyla dinleyip üç önemli şey öğrenecek:
Bekleyip doğru anda harekete geçebilmek için gerekli sabra sahip olmak.
Bir sonraki fırsatı elden kacirmayacak kadar bilge olmak.
Ve yara izleriyle gurur duymak.”


Bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız mutlaka bakmanızı öneririm.

"Başarı nedir? Her gece başımızı yastığa koyduğumuzda huzurla uyuyabilmektir."

"Sev. Sevmekten kastım, yalnızca başka bir insanı sevmek değil. Sevmek mucizelere, galibiyet ve mağlubiyetlere, yeryüzünü arşınlamamız için bize bahşedilen her gün boyunca olup bitenlere açık olmak, demektir."


"... tohumlarınızı gittiğiniz her yere serpiştirin, çünkü hangilerinin yeşerip sonraki nesli aydınlatacağı hiç belli olmaz."


"Aradığın bu olsun: Daima yaşamayı arzuladığın şeyleri yaşa. Başkalarını eleştirmekten kaçın ve düşlerine odaklan."


"Silahların en kuvvetlisi, insanı yaralayan mızrak ya da surları parçalayan top değildir. Silahların en korkuncu sözdür; insanın yaşamını tek damla kan akıtmadan mahveder ve açtığı yaralar asla kabuk tutmaz."


"Hayat, önemli sözleri gönlümüzde gizlemek için fazlasıyla kısadır...Örnegin, "Seni Seviyorum.""


"Şarkı söyleyen, öyküler anlatan, yaşamın tadını çıkaran ve gözleri mutlulukla parıldayan insanlarla dostluk kur; çünkü mutluluk bulaşıcıdır ve mantığın, hatayı açıklamaktan öteye gidemediği durumlarda daima bir çözüm ortaya koymayı başarır."





You Might Also Like

6 yorum

  1. Selam. Yazar en en sevdiğim yazarlardan.
    25 yaş sonrası tüm kitaplarını okıudm, altını çizdiğim çok cümlesi olmuştu. Beşin Dağ kitabını da severim, daha doğrusu hepsini severim Aldatmak kitabı dışında.
    İyi pazarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben de kalemini çok beğendim okuduğum ikinci kitabı ama diğer kitaplarını da ekledim :)

      Sil
  2. Kitaplarının seçmek aralarından çok zor tüm kitapları harika Elif kitabını dönerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın kalemi gerçekten çok iyi o kitabını da listeme ekledim çok teşekkür ederim :)

      Sil
  3. baya etkileyici bir kitaba benziyor sözlere bile bayıldım...

    YanıtlaSil
  4. Ermişi okuyup sevmiştim, bu kitap aklımda yoktu ekledimm. Alıntılar gerçekten çok anlamlı. :)

    YanıtlaSil