Virginia Woolf Mrs. Dalloway

21:38:00

Öncelikle bu kitabı sakin bir kafayla ve sindirerek okumanızı öneririm. Eğer hızlıca okursanız -bilinç akışı tekniği ile yazıldığı için- okurken zorlanma ihtimali var. Her karakterin iç düşüncesini okuyacaksınız. Geçmiş ve şimdi iç içe yazılmış. Londra sokaklarında dolaşırken anıların esintisine doğru sürüklenen karakterler...

Hayat da böyle değil midir bazen ? Şimdide olsak da yaşanılan bir olay, yapılan bir konuşma ya da bir kişiyi görmek bizi geçmişin rüzgarına sürükler. İşte bu kitapta da bunu hisseceksiniz. Karakterin iç düşünceleri arasında bir anda geçiş olacağını bilerek kitaba başlamalısınız. Aynı zamanda bir karakterin düşüncesini okurken bir anda başka bir karakterin düşüncesine tanık olacaksınız. Bunu yaparak aslında hayatın içindeki bütün karakterin var olduğunu kanıtlamak istemiş Virginia Woolf. "Sen onları bir anda görsen de onlar var ve yaşıyorlar." Fakat yaşam...

İşte düşünülmesi gereken ince çizgi. Kitabı okurken "zaman" ve "ölüm" kavramlarını irdelerken herkes için farklı olduğunu sunuyor okuyucularına. 

Tadı damağımda kalan nefis bir edebiyat şöleniydi benim için. Kitabı okurken sanki Virginia Woolf'un kafasının içinden geçenlere şahit oldum. "Yazmazsam, unutabilirim. Bu cümleyi ya yazacağım ya da unutup gideceğim. Ben yazdım. Sen beni hissederek oku." diyordu sanki bana.

Kitap, Mrs Dalloway'in evinde parti vereceği  günü anlatıyor. Çiçek almaya gitmesi ile başlıyoruz yolculuğumuza. Mrs. Dalloway geçmişin onu çağıracağından habersiz hazırlıklarını yaparken ilk aşkı Peter Walsh Hindistan'dan Londra'ya gelir. Beklenilmeyen bir misafir. Yanında geçmişin anılarına da getirecektir. Kadın-erkek ve kadın-kadın arasındaki ilişkilerin dile getirildiği bu kitapta aslında hiçbir ilişkinin aynı olmadığını, duyguların ve hislerin herkes için farklı olduğunu fark edeceksiniz.

"Çünkü söylemeye değer tek şeyin insanın hissettikleri olduğunu hissediyordu."

Kitapta başka karakterlerin olduğunu da söylemiştim. Onlardan biri; Septimus Smith. Birinci Dünya Savaşı'nda asker olarak görev yapmış olan Septimus yıllar geçse de savaşın etkisi onun üzerinde hala devam eder. İlk başta kabullenmeme daha sonra da kendini bir anda gösteren psikolojik durumunu da okuyoruz bu kitapta. Savaşın insan üzerindeki etkisini çok iyi anlatmış yazar. 

"Bir keresinde odayı temizleyen kızı bu yazılardan birini kahkahalarla okurken bulmuşlardı. Korkunç bir talihsizlikti. Çünkü Septimus insanların acımasızlığına, birbirlerini böyle perişan etmelerine ağlamıştı. Düşene, demişti, bir tekme de insanlar vuruyor. “

Delilik ve mantık arasındaki o ince çizgide dolaşırken hayatın ne olduğunu, zamanın ve anıların insanlar üzerindeki farklı etkisini okuyacaksınız bu kitapta. Eğer bilinç akışı türünde yazılmış kitaplardan hoşlanıyorsanız mutlaka bu kitaba bakmalısınız.

"İnsanlar konuşmadan da anlaşırlardı."

"Uzaklığın, mesafelerin ne önemi vardı?"

"Ruhu cesaret bulmalıydı, tahammül edebilmek için."

"Kimi şeyleri milyonlarca kez yapmak onlara zenginlik katıyordu, yüzeylerini aşındırıyor olsa da. Geçmiş, zenginlik katardı insana, deneyim de, bir-iki kişiyle ilgilenmiş olmak da, böylece gençlerde bulunmayan bir güce ulaşıyordu insan, kestirmeden gidiyor, canının istediğini yapıyordu, insanların ne dediğini umursamıyor, fazla bir beklentiye kapılmadan yaşama gücüne sahip oluyordu."

"Çünkü ruhlarımız böyle aslında, diye düşündü, benliğimiz, balıklar gibi derin sularda yaşar, karanlıklarda dev otların gövdelerinin arasından geçer, güneşin yer yer ışıttığı yerlerde kendine yol açarak soğuk, derin, anlaşılmaz bir loşluğun içine daldıkça dalar; birden yüzeye fırlar, rüzgârın kırıştırdığı dalgaların üstünde oynaşır; yani sürtünmek, değmek, canlanıp dedikodu etmek ihtiyacı içindedir."

"Sanki kapıldığı duygular onu alıp çok yükseklerdeki bir dama taşımıştı ve geri kalan kısmı deniz kabuklarının saçıldığı beyaz bir sahil gibi bomboş kalmıştı."

"Yalnız başınayken insan ne isterse yapabilirdi."

"Ama düşünmek hastalıklı bir hal alabiliyordu, duygusallaşabiliyordu insan."

"İnsanlar mutlu olduğunda yedeklerinde bir şey mutlaka bulunur."

"İnsan bilgiye acı çekerek ulaşır."

"İnsanın hissettiklerini söylememesi çok yazık."

"İşte Clarissa’ya açık seçik onu sevdiğini söylemek üzere Londra’da yürüyordu. Hiç söylemeyiz bunu, diye düşündü. Kısmen tembellikten, kısmen utangaçlıktan."

"Çünkü gerçek şu ki (Rezia bilmezlikten gelse de), insanlar, sadece yaşadıkları andan aldıkları zevki artırmaya yarayacak şeylere karşı naziktirler, sadece onlara inanır, onlara şefkat gösterirler."

"Mesaj sözcüklerin güzelliğinde gizliydi."

"Mutsuzluk saçma, çok saçma bir rüyaydı."

"Suç yok; sevgi var."

"Görüntüler insanın zihninde nasıl da yer ediyorlar!"

"Kurtulmuştu! Tamamen özgürdü – alışkanlıklar yıkılırken insanın zihni, serseri bir alev gibi kıvrılıp bükülür ve bulunduğu kaptan fırlayacakmış gibi olur ya, öyle."

"(insan düş gücünü çalıştırabilmeli, biraz eğlenmeli), serinkanlı, hazırda bekleyen, sonra ânında harekete geçen bir zekâsı olmalı; rahatsız etmeyen."

"İnsanın bedenini sadece alışkanlıkların iskeleti dik tutar."

"İnsanın beklentilerinde biraz cesur, biraz rahat, biraz dengeli olması daha iyiydi elbette."

"Sözleri kaybolup gitti. Havai fişekler de böyle sönerdi. Kıvılcımları, gecenin içine yol aldıktan sonra ona teslim olurlar, karanlık çöker, evlerin ve kulelerin siluetlerinin üzerine akar; dağların çıplak yamaçları eriyip karanlığa gömülürler. Ama bütün bunlar artık silinip gitseler bile geceyi doldururlar; renkleri solup, pencereleri görünmez olunca hareketsizleşirler, parlak gün ışığında görünemeyeni onlar gösterirler."

"Güneşin sıcağından korkma artık,
Ne de öfkeli kışın gazabından."

"Çünkü evlilikte, her gün aynı evde birlikte yaşayan insanlar arasında biraz serbestlik, bir parça özgürlük olmalıydı."



You Might Also Like

6 yorum

  1. Son cümle ye kesinlikle katılıyorum. Değişik bir kitapmis ama

    YanıtlaSil
  2. Bu yazardan Kendine Ait Bir Oda kitabını okumuş ve çok sevmiştim. O zamandan beri de tüm kitaplarını alıp okuma hevesim var. Bu kitabı da gerçekten anlamlı görünüyor, mutlakaa alacağım. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı da çok güzeldir kesinlikle :) umarım severek okursun :)

      Sil
  3. Virginia Woolf merak ettiğim bir yazar bu kitabına bakabilirim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım severek okursun :) Kendine Ait Bir Oda kitabı ile başlayabilirsin :)

      Sil