Frida

19:13:00

Aşkı ve acıyı iliklerine kadar hisseden bir kadın Frida Kahlo. Onun hayatının anlatıldığı bu film izlerken onun yaşadıklarına şahit olacaksınız. Yeri gelecek kızacak "Neden?" diyeceksiniz; yeri gelecek hüzünlenecek, bazen de sevineceksiniz. Frida gibi..
Hayat acısıyla ve tatlıysa buradayken onun acısı çocukluktan başlıyor. Çocuk felci geçirmesinden sonra topallayarak yürümek durumda kaldı. 

Zaman geçti ve o 18 yaşına geldi. 18 yaşında geçirdiği otobüs kazası... Bu sahneyi filmde o kadar iyi canlandırmışlar ki izlerken sanki oradasınız ve olayın içindesiniz. Salma Hayek, Frida'yı mükemmel canlandırmış. Rolüne bürünmüş resmen. Bu kazadan sonra Frida  bir sürü ameliyat geçirir. Yatağında geçireceği onca zamanı olacaktır ve o, ona en iyi gelen şeyi yapar: resim çizmek.

Filmde en çok sevdiğim kısım, bir olayı yaşadıktan sonra o olayla ilgili çizdiği resimlerin neler olduğunu seyirciye göstererek Frida'nın acısını ve aşkını hissettirmesi oldu.

Hayatı Diego Rivera ile tanıştıktan sonra değişiyor. Ona aşık oluyor. Tabi Diego sadık biri değil. Bunu filmde bol bol görüyoruz.  Alfred Molina ustalıkla oynamış rolünü. Diego'ya yaptıkları için kızdıysam bu rolün hakkını vermiştir. -Ki bence birçok kişi bu fikirdedir.-

Bir kadının aşık olduğu ve ona acı çektiren adamın aynı kişi olması... İşte acıları ile harmanlanan bir kadının tutkulu yaşamı..

"Dayanabileceğimizi sandığımızdan çok daha fazlasına dayanabiliyoruz. Tablolarında hoşuma giden de bu. Bu mesajı veriyorlar. Kimsenin onları umursamayacağını söyledin ama yanılıyorsun. Resimlerin insanların ortak duygularını ifade ediyorlar. Acı çekerken yalnız olduklarını."

Onun tablolarındaki acıyı, hatıralarındaki esintiyi buram buram hissedersiniz onlara baktığınızda. Belki birçok kişinin kaldıramayacağı onlarla olay yaşıyor. Acıları ile küllerinden yeniden doğmak için çırpınan bir kadın.

Film sizelere resimlerin güzelliklerini sunarken müziğin esintisini unutturmak istememiş yönetmen. Julie Taymor büyük bir başarmış. 

Filmin aldığı ödüller o kadar çok ki bu durum bile filmi izlemeniz için bir kanıt niteliğinde.

2003 -En iyi saç ve makyaj tasarım Oscar'ı
2003- En iyi film müziği Oscar'ı
2003- Altın Küre en özgün film müziği ödülü
2003- Satellite en iyi kostüm tasarım ödülü
2003- Satellite en iyi özgün müzik ödülü 
2003- Golden Camera Award for best international actress
2003-  BAFTA en iyi makyaj ve saç ödülü
2003- imagen awards for best actress - Feature Film

Film 2002 yapımı. Görüntü kalitesi, mekan, ses, her şey çok iyi ayarlanmış. Büyük bir keyifle izleyeceğinize eminim.

"Ayaklar, uçmak için kanatlarım varsa size neden ihtiyacım olsun." Frida Kahlo 

Eğer bu güçlü kadının hayat hikayesini merak ediyorsanız mutlaka bu filmi izlemelisiniz.

IMDb puanı: 7.4/10
Benim puanım: 10/10


 

You Might Also Like

6 yorum

  1. Merak ettim şimdi filmi. En kısa sürede göz atacağım. Eline sağlık. ☺️

    YanıtlaSil
  2. Görmüştüm ama henüz izleme şansım olmadı☺️

    YanıtlaSil
  3. Listeye bir film daha eklendi. Biraz agir bir film olacak gibi benim acimdan, etkileniyorum bu tip filmlerden ama yine de bakacagim Ins. Kaleminize saglik��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben izlerken etkilendim umarım severek izlersin :)

      Sil