Dr. Kamil Konur Şehidim Şahidim

17:13:00

Hayata yeni atılacak tıp fakültesi eğitimi yeni bitmiş Doktor Kamil Konur'un Şırnak Silopi ilçesine kura ile atanarak gelmesi ile yaşadığı dört buçuk yılı okuyacaksınız bu kitapta. Bu kitapta ölüm ile burun buruna yaşamanın nasıl olduğuna şahit olacaksınız. Aslında onun amacı iki ay kalıp uzmanlık sınavına hazırlanmak için istifa etmekti ancak bu şehrin ona ihtiyacı vardı. Ve o bu şehirde kalarak kendini vatanına adamayı seçti.

Kitabın içinde yöre halkının durumunu, yaşadıklarını, Silopi'nin coğrafi özelliğini, terör mücadelesine şahit olmuş birisinin yazdığı anıları okuyacaksınız. Bu kitabın önemli olmasının nedeni o şartları görmüş ve orada yaşamış biri olarak yapılması gerekenleri açık bir dil ile anlatmasıdır. Eğitim önemini bir kere daha anladım bu kitabı okurken. Baskının ve korkunun insan üzerindeki etkisine şahit oldum okurken.

Aynı sofrada çay içtiğiniz, konuştuğunuz kişilerin beş saniye sonra ölebileceği tehlikesini bilerek yaşamak ve çıkan mücadelelerden sonra şehit olan kişilerin yakın arkadaşınız, abiniz, kardeşiniz dediğiniz insanların olması bu duyguyu yaşamayan kişilerin onu anlaması zor. 

"Hayat öyle acımasız ki, size, ayrlığın ne demek olduğunu önceden asla bildirmiyor. Ayrılık zamanı geldiğinde yine anlamıyorsunuz. Neler olduğunu anladığınızda da maalesef olan olmuş, giden gitmiş oluyor. Gidenler ise bir daha geri gelmiyor."

Kitaptaki olayların gerçekten yaşanması ve birinci ağızdan kaleme alınması okurken sizi etkileyecek. Birileri bu durumu yaşadı ve bu olaylar yaşanırken güçlü durmak zorunda. Yaşamın pamuk ipliğinde olduğu bir yerde hayat mücadelesi vermek...

Yaşanan olayları okurken boğazım düğüm düğüm oldu. 2012-2017 yılları arasında yaşanan onca mücadele gözlerimin önüne geldi. 

Kitabın içinde ayrıca orada yaşamış insanların anıları da bulunmaktadır. Bu durum çok hoşuma gitti çünkü orayı en iyi bilen kişiler orada yaşayan kişilerdir. Yapılan mücadeleler, insanların çaresizliği, yaşanan acıları okurken sayfaların içindeki yaşanmışlık sizi karşılayacak. 

Sokağa çıkma yasağı var ancak altı aylık bebeğiniz için evde süt yok.. Yürüdüğünüz yerde bomba olup olmadığını bilmiyorsunuz. Mücadelede gazi olan Bilge Kaan Kara'nın o anı ve daha sonra yaşadıklarını okurken gözlerim doldu. 

Eğer orada yaşanan olayları yaşayan bir kişinin gözünden okumak istiyorsanız bu kitaba mutlaka bakmanızı öneririm.

"Kısacası, derler ya insanın kötüsü her yerde kötü, iyisi de her yerde iyidir. Bunun ne ırk ile ne de başka bir kriter ile ilgisi vardır."


You Might Also Like

8 yorum

  1. Bu tarz bir kitap okumadım şimdiye kadar ama güzel yorumlamışsın kalemine sağlık 🌸🌸

    YanıtlaSil
  2. Daha önce rastlamıştım ama tamamen unutmuşum kitabı. Fırsat bulunca okumak istiyorum. ☺️

    YanıtlaSil
  3. Duygu yüklü bir kitapmış anlatımın için teşekkürler

    YanıtlaSil