Turgut Tunç Yazmayı Sevmiyorum Ama Anlatacak Çok Hikayem Var

20:01:00

Bu kitapta yazılan anıları yüreğinizden hissederek okumanızı istiyorum. Yüreğinizin sizinle konuşmasına izin vererek Afrika'ya , Asya'ya ,Türkiye'nin imkanlar bakımından zorluklarla yaşayan insanların yanına yolculuk yapmanızı istiyorum. 


Yolculuk yaparken hayatımızda çok da önemli olamayan eşyaları düşünmenizi istiyorum. Örneğin bir balonu. Evet yanlış okumadınız bir balonu düşünmenizi istiyorum. O küçücük şeyi şişirerek yuvarlak hale getirdiğiniz o balonu düşünmenizi istiyorum. Balonla oynamayan kimse yoktur değil mi? Ancak Afrika'da hayat, bir öğünü bulmak için aç karınlarını doyurmak için yaşayan insanlarla dolu. Sizin her gün gördüğünüz o balondan Afrika'daki çocukların haberi bile yok. Ve balon gibi çocukların çok sevdiği şeylerle ilk karşılaşmalarını onların şaşkınlıklarını okuyoruz bu kitapta.

"Bütün çocuklara ve öğretmenlere keklerimizi dağıttıktan sonra kolinin bir tanesinde altında kalan son üç beş keki en küçük çocukların yanına giderek vermek istedik. fakat yaşadığımız olay hem beni hem yol arkadaşlarımı çok etkiledi. "Türkiye'de böyle bir şey yaşasaydık çocuklarımızla, acaba nasıl olurdu?" diye düşünmeden edemedik. En küçüklerine vermek istediğimiz kekleri almak istemediler. Israrla tekrar vermek istediğimizde önlerine bıraktığımız, henüz açıp yemeye başlamadıkları kekleri gösterdiler. "Bize vermiştiniz." dediler. Evet, belki ilk defa yiyeceği ve burada çocukların en çok sevdiği abur kuburların ikincisini reddettiler. Aslında bu bir red değildi. Minnet duygusuyla kanaatkarlık vardı o küçücük çocuklarda. Aç gözlülük yoktu. Acaba burada herhangi bir semtte, herhangi bir sokağa girseniz ve çocuklara bir şey dağıtsanız, sıraya koysanız, en sonunda da üç dört tane artsa manzarayı bir düşünün ne olur, ne biter. Mutlaka bir kargaşa olur değil mi?

Nedendir bilinmez ama yokluğun olduğu yerde kanaat, bolluğun olduğu yerde açgözlülük var."

Turgut Tunç, iyiliklerin sınırsız olduğunu kanıtlamak için yollara düşen biri. O, insanlara yardım etmek için elinden gelen her fedakarlığı yapan ve bu fedakarlıkları mutlulukla yapan biri. Afrika'ya su kuyusu yaptırmak için oradaki halka yardım etmek için kolları sıvayan bir yardımsever. Asya'da, Türkiye'de yardıma ihtiyacı olan herkesin (dil, din, ırk gözetmeksizin ) yardımına koşan bu adamın anlattığı anılarını okuyoruz.

Kitabı okurken şunları düşündüm: "Her şeyimiz var ama mutsuz olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bir olay oldu mu o olayı düşünüp duruyoruz. Dünya bir anda duruyor. O olayı hayat mücadelesi veren bir kişiye anlattığımızda bize güler. Şükretmeyi bilmiyoruz." 

Şimdi vicdanımızın sesini dinleyelim. Belki uzak ülkelere gidemeceğiz ama etrafımızda yardıma muhtaç canlılara yardım etmeye hazır mıyız? Küçük büyük demeden elimizden geleni yapmaya hazır mıyız?

Morgan Freeman'a göre insanlık, Afrikalı bir anne çocuğuna "Tabaktaki yemek bitecek!" diye bağırdığında kurtulacak. 

Biz insalığı geri getirmeye hazır mıyız? Kitapta "İçimizdeki gücü çıkarmamız için harekete geçmemiz gerekiyor." cümlesi ile küçük demeden etrafımızdaki her canlıya yardım edelim.

Bu kitabın herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Yaşanılan hayatlara bakmanızı istiyorum. 




You Might Also Like

14 yorum

  1. Yazdıkların çok hoşuma gitti. Kitabı hemen kaydediyorum. Dediğin gibi, mutsuz olmak elimizden geleni yapıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kitabı okuduğunda seversin beni etkiledi kitap

      Sil
  2. Sadece bir kaç alıntı ile kalbimi çaldı. Hemen listeye alıyorum. Elimizdekilerin kıymetini bilmemiz için bu tarz kitapları okumak lazım. Emeğine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kitabı okuduğunda seversin beni etkiledi kitap

      Sil
  3. Kitabı çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık☺️

    YanıtlaSil
  4. Anlatımın öyle hoş ki merak etmeden duramadim, listeme ekledim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kitabı okuduğunda seversin beni etkiledi kitap

      Sil
  5. Başlangıcın öyle güzeldi ki, tüm ilgimi vererek ve anlattıklarınla, alıntılarınla içimden o duyguyu hissederek okudum. Kitap için de dünya içinde harekete geçmemiz gerek, zaman geldi de geçiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kitabı okuduğunda seversin. Evet küçük demeden harekete geçmeliyiz

      Sil
  6. Yazarın gerçekten de anlatacak ve ilham çokv şeyi varmış, okunmalı bu kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okuduğunda seversin ben severek okudum :)

      Sil
  7. Gercekten etkileyici bir yazi olmus. Sukretmeyi bilmek lazim. Kitap daha fazlasini iceriyor okumak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle şükretmeyi bilmemiz gerekiyor umarım okuduğunda seversin :)

      Sil