Emrah Safa Gürkan Sultanın Casusları (16.yüzyılda İstihbarat, Sabotaj Ve Rüşvet Ağları)
18:46:0016.yüzyılda yaşananlara doğru bir yolculuk yapmaya hazır mısınız?
Eser, ciddi ve titiz bir araştırma sonucu oluşturulmuş. Kaynakların çokluğu ve yazılanların kaynaklara uygun şekilde ilerlemesi eseri okurken bu eser için "Bu kitap hak ettiği değeri almalı ve bu titiz çalışma sayesinde tarihin etrafını saran tozların uçmaya başlayıp tarihin kendisinin görünmesi sağlanmış." dedim.
Bu eser yaklaşık on yıllık çalışmanın bir sonucu. Yazar bu kitap için bir çok dilde yazılmış kaynaklardan yaralanmış ve onları sentezleyerek okuyucularına sunmuş. Osmanlı, Latin, Fransız, İtalyan , Alman, İspanyol kaynaklarından yaralanarak okuyucunun önüne "İşte size 16.yüzyılda yaşananların perde arkası. Okuyun ve yaşananlara birde bu şekilde bakın." demek istemiş.
1500'lı yıllar... Yavuz Sultan Selim'in, Kanuni'nin , II.Selim'in, III.Murad'ın dönemindeki casusları tanımaya hazır mısınız?
Osmanlı'nın Yükseliş Dönemi... Osmanlı zaferler kazanırken elde ettiği düşmanlardan kendini nasıl koruyordu? O şaşalı dönemde yaşananların arka perdesini görmeye hazır mısınız?
Kitap ana hatlarıyla altı bölümden oluşuyor. İlk bölümde, 16.yüzyılda yaşanan tarihi olayları anlatıyor. O dönemde bulunan iki gücün (Osmanlı- Habsburg) birbiriyle olan mücadelesini ana pencereden okuyoruz.
İkinci bölümde, Osmanlı casuslarının Osmanlı'ya bilgi aktarmak için yaptığı operasyonları ve o dönemde casusluk yapan kişileri tanıyoruz.
Üçüncü bölümde, Osmanlı İstihbaratının kaynaklarından bahsediliyor. Düşmanın ileride yapacaklarını önceden nasıl öğrenmeye çalıştıklarını okuyoruz.
Dördüncü bölümde, Osmanlı İstihbaratının Kurumsal yapısından bahsediyor. Bu bölümde Habsburg ve diğer ülkelerin istihbaratını da karşılaştırarak okuyucuya bilgiler sunuyor.
Beşinci bölümde ise Osmanlı Karşı İstihbaratından (Kontrespiyona) bahseder.
Altıncı bölümde kitap hakkında bir değerlendirme ve sonuç bölümünden oluşmaktadır.
Kitabı okurken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Kitapta yaşanılan olayları o döneme göre düşünmeniz gerekiyor. Şimdiki zamana göre düşünerek bu kitabı okursanız yaptıkları size mantıklı gelmeyebilir ancak o dönemin şartlarında Osmanlı'da kurumsal bir yapının olmaması ve istihbaratların bireysel olduğunu dikkate alarak kitabın okunması gerekiyor.
Kitabı okurken dikkatimi çeken bir durum ise Hristiyan ve Müslüman ülkeler arasında sanıldığı aşılmaz bir sınır yani bir uçurum yoktur. Tüccarlar, korsanlar, Elçilik için göreve gelenler, seyyarlar hangi dinden olursa olsun istedikleri ülkeleri ziyaret edip ticaret yapabiliyordu. Ya da ticaret görünümlü casusluklar.
Ülkelerin çıkarları için neler yapabileceğine bir kere daha şahit oldum.
Yazar, 2018 Türkiye Bilimler Akademisi, Bilimsel Telif Eser ödüllerine layık görülmüştür.
Kitabın dili anlaşılır bir şekilde yazılmış. (Kitapta kullanılacak terimleri okuyucuya açıklanan bir bölüm bile bulunmaktadır.) Tarihe meraklı olan kişilerin seveceği bir kitap. Mutlaka okumalısınız.
4 yorum
Tanıtım için teşekkürler😊
YanıtlaSilUmarım okuduğunda seversin kitabı :)
SilSULTANIN CASUSLARI vayy isim harika :) Farklı kitaplar dikkatimi çekiyor bu guzel yorum üstüne okumak lazım
YanıtlaSilMutlaka okumanı tavsiye ederim :)
Sil