Orçun Zeren Salome

20:45:00

Herkesin devlet tarafından mutlu olmaya zorlandığı bir ülke düşünün. Mutluluğun sizin elinizde olmadığı, her gün yapılan düşünce saatlerinde devletin size mutlulukla ilgili sloganlar okuttuğu ve mutsuz olursanız terörist olarak suçlandığınız bir ülke...


Mutluluk güzel bir eylemken zorla insanlara empoze edildiğinde ne olur? Her şeyin iyi gittiği düşünülerken -günler mutlulukla akarken- Salome kendisini mutsuz hissediyordu. Peki bu nasıl mümkün olabilir? Mutluluğun bir şelale gibi gümbür gümbür aktığı ve mutsuzların tedavi edildiği bu ülkede Salome yaşamına nasıl devam edebilir?

"Toplumları sadece zarar veren bireyler öldürmez, Salome; yararı olmayan bireyler de öldürür."

Öncelikle kitap zekice düşünülerek yazılmış. Salome'nin bazı detayları öğrendiği sahneleri okurken kendimi heyecanlı bir film izliyormuşum gibi hissettim. Daha sonra neler olacak diye sayfaları çevirirken kitap bitti. Eserde yaratılan distopyanın daha detaylı ve olayların daha uzun anlatılmasını isterdim. 

Toplum ve birey eleştirisini psikanaliz ile harmanlayarak yapılması çok hoşuma gitti. Özellikle insan duygularının ve düşüncelerinin olay örgüsüne işlenerek romanın içerisine serpiştirilmesi kitaba ayrı bir hava katmış bana göre.

"Korku, korunmamıza önlem almamıza olanak tanıdı. Zekamızdaki en büyük sıçramalar da korkunun yeri yadsınamaz. Korku, eğer içinden çıkabileceğine inandığın, yani kurtulacağını düşünmene sebep olacak derecedeyse sana fikir verir, cesaret verir. Aklını farklı şekilde kullanmayı öğretir sana. Fakat korkunun dereceleri vardır, Salome. Eğer çok korkarsan, çok ama çok korkuturlarsa seni, aklın devredışı kalır; Az önce zihnine en büyük katkıyı sağlayan o duygu şimdi zihninin cellada oluverir. Az önce ilacın olan o duygu şimdi hastalığının tek sebebi olur."

Salome'nin zorla mutluluğun dayatıldığı toplumda yaşamını okurken toplumun bir başka yüzünü de göreceksiniz. Kitapta toplumdaki bireylerin izlenme durumu bende 1984 romanını anımsattı. Distopik öğelerin barındığı bu kitapta beni etkileyen bir diğer bölüm ise kitabın sonu oldu. Şaşırtıcı bir sona sahip olan bu kitapta insan psikolojisini, özgürlük ve düşünce eylemlerini yeniden tartacaksınız.



You Might Also Like

0 yorum