Nihan Kaya Bütün Çocuklar İyidir

20:25:00

Bana göre bu kitabı herkesin okuması gerekiyor. Dil olarak gayet anlaşılır olan bu eser, çocukları ve içimizdeki çocuğu dinlememiz için bir fırsat. Kitabın arka kapak yazısında da bu kitabın hem çocuklar hem de yetişkinler için yazıldığı belirtilmiştir.


"Sevgili Çocuk,
Herkes gibi sen de haksızlığa uğrayacaksın; ama bu sorun değil. Önemli olan, haksızlığa uğradığını bilmek. Çünkü insan haksızlığa uğradığını fark edebilirse kendisini koruyabilir."

Kitapta hoşuma giden kısımlardan birisi de yazılan her bir sayfanın kendi alanlarında uzman kişilere kitap basımlanmadan önce okutulması oldu. Böylelikle çocukların nasıl tepki vereceğini bilerek ve konuların en iyi şekilde çocuklara aktarılmıştır. Bir seçim şansının olduğunun bilinci ile yaşamlarına devam edebileceklerdir.

"Hislerimi tanımazsam kendimi de tanıyamam. Hislerimi tanımazsam, içimdeki çocuğun konuşmasını da engellemiş olurum."

Bu eseri aynı zamanda ebeveynlerin de okumasını isterim. Çocuk yetiştirme ve büyütme konularında onlara nasıl davranılması gerektiğini sorgulayacaklardır. Aynı zamanda içindeki çocuğun sesini yeniden duyacaklardır.

"Bir çocuğu dünyaya davet eden herkes, onu beslemekle, giydirmekle, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Ben hiç kimseye borçlu doğmadım. Ne anne-babam ne de bir başkası benimle "Annen seni dokuz ay karnında taşıdı, annen seni emzirdi, annenin sütünü ona borçlusun," gibi cümlelerle konuşabilir. Ben hiç kimseye borçlu doğmadım. Ama annem ve babam, bana borçlular. Sofralarındaki yemeği benimle paylaşmak zorundalar.
Ben çocuğum. Kusurum yok. Olumlu olumsuz herhangi bir şey hissetmekte özgürüm. Üzülebilirim, öfkelenebilirim, korkabilirim, herhangi bir şeyden memnun olmayabilirim. Hislerimi ve düşüncelerimi ifade etme hakkım var."

Çocukların kendi düşüncelerini çekinmeden ve kormadan söylemeleri lazım. Onları anlamak istiyorsak, dinlemeliyiz. Eğer yapılmasını istemediğimiz bir durumu ona açıklamalıyız. Aynı zamanda kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına da yapmaması gerektiğini örnekler ile ona söylemeliyiz.

Unutmayın ki kimse aynı değil.

"Kimi bedenler küçük, kimileri büyük. Kimileri kısa, kimileri uzun. Ama bütün bedenler güzel. Zaten hepimiz aynı boyda, aynı kiloda olsaydık, hepimiz aynı saç ve aynı göz rengine sahip olsaydık, dünya çok sıkıcı bir yer olurdu; öyle değil mi?"

İçinizdeki çocuğu ve çocukların seslerinin dinlemesi dileği ile..






You Might Also Like

0 yorum