Arman Atilla Lübeyna

21:45:00

Her bir karakter ilmek ilmek işlenerek 3,5 yılda tamamlanmış bir eser Lübeyna. İki tren yolcuğunda güzel görünen fanusun camlarının kırılması ile ortaya çıkan aile sırlarına şahit olacağımız romanda her bir sahne sizi derinden etkileyecek.

Durağımız İsviçre. Kuzeni Burak'ın Paris'teki düğününe halası Lübeyna'nın aldığı birinci sınıf bileti ile giden Caner, öğrenceklerinden habersizdi. Halası ile güzel bir sohbetin içerisinde geçeceği düşündüğü bu yolculuk onun hayatını da değiştirecektir.

"İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen yaşam sürecini hep bir tren yolculuğuna benzetmişimdir. Kalkış istasyonu olan doğum anında başlayıp; bebeklik, çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık dönemleriyle devam eden ve son duraktaki ölüm anıyla noktalanan bu yolculuk kimileri için huzur ve mutluluk içinde geçerken, kimileri ise bu dünyada cehennemi yaşamaktaydı. Bunda elbette kişinin doğduğu ülkedeki hayat şartları, refah düzeyi, sosyoekonomik- sosyokültürel şartlar, içinde doğulan ailenin özellikleri ve şans faktörü belirleyiciydi. Kimilerinin hayat yolculuğu zorluklarla, baskı altında, insan haklarına aykırı koşullarda, üçüncü hatta beşinci sınıf vagonlarda sürerken, kimileri birinci sınıf ayrıcalıklı kompartmanlarda yolculuklarını keyif içinde sürdürüyordu."

Kitabı okurken Lübeyna'nın anlattığı her anda siz de oradaydınız. Kimi yerde bağırmak isteyip susmak zorunda olan bir kadının sessiz çığlıklarına, bazı yerlerde aşkın güzelliğine, bazen hayatın cilvesine ve acı tesadüflere şahit olacaksınız. Lübeyna anlattıkça siz de onunla anıları yeniden yaşayacaksınız. Camın bir yerden çatlaması ile sırlar ortaya dökülmeye başlayacak.

"Aslında şu zalim hayatta hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Buzdağının suyun altında kalan kısımlarını görmeyi herkesin yüreği kaldırmaz."

Lübeyna, babasının mesleğinden dolayı çocukluğundan beri birçok şehirde yaşamış. Yaşadığı şehirlerden birisi olan Diyarbakır ise hayatını etkileyecek olayların başlangıç yeri. O bölümleri okurken daha ne olabilir diye düşünürken bambaşka olayların peşinden sürükleniyoruz.

Öncelikle yazarı tebrik etmek isterim. Türkiye ve Avrupa'daki siyasi, ekonomik ve tarihi olayları Lübeyna'nın hayatı ile mükemmel bir şekilde harmanlamış. Bu sayede kitapta mantık hatasına rastlamanız çok zor. Aynı zamanda okuyucu da edebi bir şölen sunuluyor.

Lübeyna tıpkı adının anlamı gibi sırlarla dolu yaşamını okurken onun ne kadar güçlü bir karakter olduğunu fark edeceksiniz. Bazı kararlarına şaşırsam da anne olarak çocukları için her şeyi göze aldı. Özellikle de kitabın sonlarında öğrendiklerim beni şoka soktu. 

"İnsanlar her ne planlarsa planlasın, hayat da kendi planlarını yapar."

Mutlaka bu eseri okumanızı tavsiye ederim.



You Might Also Like

0 yorum