George Moore Albert Nobbs

20:01:00

Sadece yaptığı iş ile bilenen ve dikkat çekmeyen bir karakter Albert Nobbs. Arka kapakta onun için "her yerde karşılaştığımız ve anında unuttuğumuz insanlardan biri." cümlesi kuruluyor. Sıradan denilebilecek bir garson olan Albert Nobbs'un bir sırrı vardır: Aslında para kazanmak için garsonluk yapan bir kadındır. Erkek kıyafetleri içerisinde kendi cinsiyetini de saklar. 

Bilindik geçen hayatında bir gece Hubert Page'ın en gizli sırrını öğrenip ona bir yol göstermesi ile Albert'ın hayatı da farklı bir yöne doğru ilerleyecektir. Hep aynı şeyleri yaptığı yaşamına bambaşka bir düşünce tohumu ekilmiştir. Ve artık yaşamının eskisi gibi olmayacağının farkındadır.

"O sözcükler sadece dudaklarda kalır, oysa sevgi yürekten fışkırır ve önemli olan da sevgidir."

Kitabın yazıldığı döneme bakıldığında cinsiyet konularının konuşulmasının düşünülemediği bir zaman. George Moore ise bu tabuları yıkarak cinsiyet ve kimlik kavramını Albert Nobbs üzerinden okuyucuya aktarıyor. Benim yapabileceğim bir eleştiri Albert'in düşüncelerini daha derinlemesine okumamız gerektiği olurdu. Sayfa sayısı daha fazla olabilirdi. Bir anda okunup biten ancak kimlik ve cinsiyet çatışmasını düşündüren bir eser. Bu bir anda okunmasını da yazıldığı dönem olan 1918 yılına bağlıyorum. 

Albert Nobbs'un yeni hayallerinin peşinden giderken çalıştığı oteldeki kişilerin onun hakkındaki düşüncelerine de rastlayacaksınız bu kitapta. Bir insanın değişimini veya yaptığı bir şeyin başka kişiler tarafından nasıl yorumlandığını eleştirel bir bakış ile okumanızı isterim.

Bir insanın sevgiye ihtiyacı, fark edilme ve bir birey olarak yaşama isteğini Albert Nobbs'un öyküsü ile fark edeceksiniz. Kadın veya erkek olmaktan ziyade bir birey olmanın özlemini kısa ama etkileyeci bu eserde göreceksiniz.

Türü sevenlerin bu kitabı yazıldığı dönemi bilerek okumasını isterim.






You Might Also Like

0 yorum