Nojoud Ali Ben Nojoud 10 Yaşındayım ve Dulum

20:59:00

Etkilendim. Gerçek bir hayat hikayesi.. Okurken tüylerim diken diken oldu, Nojoud'un cesaretine hayran kaldım. Henüz 10 yaşında. Bebekleri ve arkadaşları ile oynaması gereken bir yaş. Çocukluğun doya doya yaşandığı cıvıl cıvıl bir yaş. 

Bir gün babası evlenme sırasının ona geldiğini söylediğinde çocuk kalbi bunu anlamadı. Ona danışılmadı bile. Erkekler arasında yapılan bir görüşme ile tanımadığı bir adam ile evlendirildi. Bu sayfaları okurken yüreğim parçalandı. Kadınlar ve kız çocukları için özgür bir dünyanın önemi tekrardan yüzüme çarptı.

10 yaşında bir çocuğun düşünceleri hiçe sayılarak o yokmuş gibi onun hayatı ile ilgili önemli bir olaya karar verilmesi... Bazen denilecek çok söz olur ancak boğazda kalır, yutkunsanız bile geçmez. Nojoud'un yaşadıkları işte bana bunu hissettirdi.

Aylarca tecavüz, sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalan Nojoud bu durumdan kurtulmanın yollarını ararken kendisini adliyede bulur. 10 yaşında okula gidip arkadaşları ile oyun oynaması gerekirken o boşanmak için tek başına adliyeye gider.

"Kurtulmak istiyorsam, kendimden başka hiç kimseye güvenemezdim."

Nojoud'un hikayesi ile birlikte kardeşlerinin yaşadıklarını da okuyacaksınız. Kız kardeşlerinin hikayesi Yemen gibi ataerkil bir toplumda görülen sıradan bir olay gibi gözükse de aslında kadınların kendi ayakları üzerinde durmasının önemini vurguluyor. 

Nojoud, kendi kaderini değiştirebileceğini diğer kadınlara da gösterdi. Tüm dünyada büyük ses getiren boşanma isteği, onun gibi çocuk gelinlere de bir umut oldu. Nojoud'dan sonra birçok çocuk gelin eşlerinden boşanmak istedi. Eserde bazı çocuk gelinler de Nojoud'un direnişini görüp kendi haklarına sahip çıktıklarına şahit olacaksınız.

Kitabı okurken edebi olarak değil Nojoud'un hislerine odaklanmanızı isterim. Çünkü bu kitapta okuduklarınızı birisi yaşadı ve sade bir anlatım ile yazdığı duyguları hissetti.

Bütün kadınların okuması gereken bir kitap. Daha güzel geleceklere...



You Might Also Like

0 yorum