Burçin Orhon Maria Puder Olmak

21:22:00

Sabahattin Ali'nin severek okuduğum eserlerinden birisi olan Kürk Mantolu Madonna'nın hafızalara kazınan karakterlerden belki de en önemlisi olan Maria Puder'ın kişilik özelliklerinin her bir sayfada derinlemesine incelendiği "Maria Puder Olmak" hayatın izlerine yol oluyor. Maria Puder'i yaratan kişinin bir erkek olması Kürk Mantolu Madonna'da da beni çok etkilerken bu karakter için yazılan eserde onu en ince ayrıntısına kadar okumak beni mutlu etti.


"Hayat böyledir. Sana bir şeyler yükler ve uzaktan bakar, bakalım ne kadarıyla başa çıkabiliyorsun? Başa çıkabildiysen sana bir armağan verir. Başa çıkamadıysan başka bir köşeye kadar sürüklenir durursun."

Maria Puder her zaman dilediği aşkın gerçekliğini ölçmek için Raif'i birçok kez teste tabi tutsa da bu aşkın gerçekliğini anlayınca yaşadıklarının gerçekliği içerisinde mutlu oluyor. Kürk Mantolu Madonna eserini okurken de gerçek hayatta da karşımıza çıkabileceğini düşündüğümüz Maria'yı yazarın düşünceleri ve sohbet havasında yazdığı eserinde yeniden hissediyoruz. Özellikle çocukluk ve ilk gençlik yıllarına bazı cümleler ile yer verilen Kürk Mantolu Madonna da yazarın bu iki dönemin Maria karakteri üzerindeki önemli etkisini anlatması hoşuma gitti. 

"İnsanın çocukluğunun aslında ne kadar basit temel unsurlarla şekillendirdiğini bilmek çok acı. Aslında gerçekten çok basit. Sizi olduğunuz gibi sevecek bir ebeveyn yeterli. Bu, diğer tüm ihtiyaçlarınızı da giderecek temel unsur. Kusurlarınızı iyiye yönlendirecek, ancak küçümsemeden  yapacak, sizi kayıtsız şartsız seveceğine inanabildiğiniz bir ebeveyn yeterli."

Maria'nın belki de içerisindeki eksikliğin nedeni buydu. Yazar, küçük yaşta babasız kalan ve sönük denilebilecek anne ile kalan Maria'nın iç dünyasını okuyucuya aktararak Maria'yı yanı başımızda hissetmemize yardımcı oldu. 

Kendi döneminde de farklı olan bir karakter Maria, onu ayıran ve hayat veren en önemli özelliklerinden birisi bana göre. Okurken onunla mutlu olup aşkın peşinden koşan ve birçok kez bunun gerçekliğini sınayan birisi. Aşka inandığında ise her şeye rağmen gelecek bir haberi bile sabırla bekleyen birisi Maria.

"Kitaplar insan hayatının haritasını değiştirir. Gittiğiniz yol mutlaka biraz da olsa sapar. Okuduklarınız aklınızda kalmasa da artık kelimeler yaşanmamış deneyimler olarak ayrı bir dosyada saklanır. Günü gelince ek bilgi olarak sizi destekler."

Maria Puder'i tanımak için ilk başta Kürk Mantolu Madonna'yı okumanızı öneririm. Sohbet havasında yazılmış bu eseri de Kürk Mantolu Madonna'da yaşılanları Maria Puder'in gözünden onu anlayarak okumalısınız.




You Might Also Like

0 yorum