Samed Behrengi Tarhun (Telhun)
14:43:00Samed Behrengi, çocuk masalları yazmış gibi görünse de aslında her yaştan kişinin onun eserlerini okuması gerektiğini düşünüyorum. Hatırlamamız gereken duyguların yeniden hatırlanması gerekiyor.
Masalların içinde bulunan eleştiriler konuyla o kadar güzel harmanlanmıştı ki okurken sayfaların nasıl ilerlediğini anlamıyorsunuz. Kitap bittiğinde ise yapılan yolculuk ile gerçek hayatı karşılaştırıyorsunuz. Bu karşılaştırma ile aslında gerçek hayatın esintilerini hissediyorsunuz. İnsanların bencilliğini bir kere daha şahit olacaksınız. Bu bencilliğin içinde birisinin başkaları için bir şeyler yaptığına şahit olduğunuzda yüzünüzde bir tebessüm oluşacak. Tarhun'un hikayesini okumaya hazır mısınız?
Tarhun, zengin bir tüccarın yedi kızından biridir. Bu kızların en küçüğüdür ayrıca. Ablaları gibi mala mülke önem vermez, bu yüzden de ablaları tarafından anlaşılmayan biridir. Ablaları tüm gün boş boş oturur durur. Tembellik ederler tıpkı kocaları gibi. Tarhun ise onları anlamaz. Çevresinde olanlarla da ilgilenmez.
Bir gün babası kızlarını yanına çağırır ve ondan ne istediklerini sorar. Altı kız da altınlar, gümüşler, hizmetliler isterken Tarhun kalp ve ciğer ister babasından. Herkes şaşırır. Bu istek nedir böyle? Neden böyle bir şey istedi ? diye düşünerek babaları kızların istediklerini almaya gider. Altı kızın istediklerini hemen bulur ancak Tarhun'un istediği yürek ve ciğer hiçbir yerde bulamaz.
Eşyalar ve insanlar sembolleştirerek anlatmak istediklerini onlar üzerinden aktarır.
"Dükkânların hepsinde artık ayna satılıyordu.
Bazı aynalara bakanlar kendilerini binlerce kişi gibi görüyorlardı, ufak tefek olanları iri yarı, çirkinleri güzel gösteriyordu bu aynalar, hatta yalanlar gerçek, kötüler iyi gibi görünüyordu."
Ayna varken neden hiçbir dükkanda ciğer ve yürek satılmıyordu? Neden Tarhun böyle bir istekte bulundu?
Babası yürek ve ciğeri ummadığı bir şekilde bulduğunda macera kendini göstermeye başlıyor.
Okurken kendinizi Tarhun'un yanında hissedeceğiniz bir masal. Okurken yardımlaşmayı, birisini düşünmenin önemine şahit olacaksınız.
“Dışarıdan gördüklerimiz yetmez, diyor. Dış görünüş erkekliğin kanıtı değilmiş.”
2 yorum
çocuk şeysilerini okuduydum. bu da rastlarsam olabileer :)
YanıtlaSilBen sevdim bak bakalım sen sevecek misin :)
Sil