Richard Bach Martı Jonathan Livingston

13:09:00

Jonathan Livingston diğer martılardan farklıydı. O diğer martılara göre sıra dışıydı. Diğer martılar onu hep farklı görüyorlardı. Şimdi bu durumu insanlar için düşünelim. Sizden farklı olan bir insana nasıl bakıyorsunuz? Onun da sizin gibi olması için mi çabalıyorsunuz yoksa onun farklılığının farkına varıp onu için en uygununu mu istiyorsunuz? 

Çoğu kişi farklı insanların yaptıklarını küçümseyerek bakar ya da onun dediklerini umursamaz. Aslında bütün başarıların bu farklı insanlardan çıktığından habersiz herkesin aynı olmasını isterler. Aynı olmak gerekliymiş gibi.

Martı Jonathan Livingston'un amacı öğrenmek, kendini bilmek kısacası yaşamak. Kendi istediği gibi. 

"Çoğu martı sırf yiyecek bulmak, sahilden ayrılıp tekrar geri dönebilmek için uçar. Bunun dışında bir şey öğrenmek için uğraşmazlar, öğrenmek istekleri bir şey yoktur. Onlar için uçmanın tek anlamı, karınlarını doyurabilmektir. Oysa Martı Jonathan Livingston için önemli olan yemek değil uçmaktı.  Martı Jonathan, uçmayı büyük bir tutkuyla seviyordu."

O diğerlerinden farkıydı. O, onlar gibi olamazdı. Denemişti ama hayatın anlamı bu değildi. Sadece yemek yemek için yaşamak ona yaşamak gibi gelmiyordu. Yaşamın anlamı bu değildi. O sınırları aşmak istiyordu.

Onun hayatını okurken kendinizi sorgulayacağınız düşüncelerinizin aslında sizi siz yapan en önemli unsurlardan biri olduğunu fark edeceksiniz. Hepimiz düşüncelerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Aslında bütün zorlukları kafamızın içinde evirip çeviriyoruz. Yapmak istersek her şeyi yapabileceğimizi ilk başta kendimize söylememiz lazım. Bütün engelleri biz zorlaştıyoruz. Biz duvarları oluşturuyoruz. Duvarları yıkmak da bizim elimizde.

Unutmayın düşünceleriniz hayatınıza yol veriyor. Martı Jonathan'ın hayatı sizi etkileyecek. Okuduktan sonra hayatınızı gözden geçirmeyi unutmayın.

"Yaşamak için ne çok neden var! 
Balıkçı teknelerinin etrafında onu rutin, sıkıcı dönüp dolaşmadan başka nedenler de var yaşamak için. 
Cehaletimizi kırabiliriz, becerilerimizi, yeteneklerimizi ve zekamızı kullanarak kendimizi bulabilir, kendimiz olabiliriz. 
En önemlisi, özgür olabiliriz! Uçmayı öğrenebiliriz!"


"Eğer ne yaptığını iyi biliyorsan her zaman başarırsın. Başarmak için ne yaptığını bilmek gerek."

"Düşüncelerinizin zincirlerinden kurtulun, bedenlerinizin zincirlerini kırın."

"Eğer dostluğumuz zaman ve uzaklıkla sınırlıysa, o yok demektir. Zaman ve uzaklıkla sınırlı olmayanı yaşıyoruz biz. Uzaklığı yenince hep aynı yerdeyiz, zamanı yenince hep aynı anın içindeyiz. Böylece her an için birlikte olacağımızı düşünmedin mi?"

"Özgürlük, var oluşun bir parçasıdır. Boş inançlar olsun, gelenekler olsun, özgürlüğü kısıtlayan ne varsa, kaldırıp atmak gerek."

''Cennet bir yer, bir mekan değildir, bir zaman dilimi değildir. Cennet öğrenmektir, mükemmelliktir.''

"Kin, nefret ve düşmanlığı sevmekten söz etmiyorum ben. Gerçek martıları, onların her birinin içindeki güzellikleri görmeye çalışmalı. Bunu onların da görmesine yardımcı olmalısın. Sevgiden kastettiğim şey bu benim. Bu işin sırrını çözdün mü, gerçekten sevebilirsin."

"Bedeninizin tümü, aslında düşüncenizin somutlaşmış biçimidir. Düşüncelerinize vurulan zinciri kırın, göreceksiniz ki bedeniniz de zincirlerini koparıp atacaktır."


You Might Also Like

0 yorum