Metin Baytok Şeytan Tüyü Var Bende

22:18:00


Eser, "Herkes bir dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteceğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğunu inanarak geçirir." cümleleri ile başlayınca sayfaları merakla çevirdim. Yazar bu cümleler üzerinden okuyucuya sistemin nasıl işlediğini sorgulatıyor. Her insan farklı özelliklere sahipken onları bir kalıba koyan sistemin yanında insanın kendisine koyduğu hedefler üzerinden de düşündürten denemeler kaleme almış.

Birçok kişi istediği hayatı yaşayamadığını düşünür ancak hayatını değiştirmek için harekete geçme eylemini yapmaz. İşte yazar burada bu eylemin yapılması sonucu oluşabilecek durumların kişilerin yaşamını ve düşüncelerini nasıl etkileyeceğini anlaşılır bir dil ile yazarak okuyucuya seslenmiş.

"Eğer kendi değerlerinizi, ölçülerinizi ve isteklerinizi paylaşmazsanız, dünya sizi asla değerleriniz, ölçüleriniz ve isteklerinizle ödüllendirmeyecek."

Hedef koyma, bu hedefe ulaşma yolları üzerinden örnekler vererek okuyucuyu hayatına yön vermesi için teşvik eder. Yeni çıkılacak yolda önemli olanın yol olduğuna da vurgu yapmaktadır. Yoldan öğrenilecek derslerin bir insanı nasıl başarılı bir insana dönüştürdüğünü de aktarmıştır.

"Bize mutluluk veren yolculuğun kendisidir. Varış yeri değil."

Yazar aynı zamanda kişinin hedeflerine giden yolda kendisine inanması gerektiğine de vurgu yapmaktadır. Kendine inanma ve olumlamaların kişinin psikolojik olarak hedefi gerçekleştirmede en önemli unsurlardan birisi olduğunu da belirtmiştir. Ayrıca yoldaki hedefe ulaşılmak isteniyorsa geçmişteki konumunun da unutulmaması gerektiğini hatırlatmış.

"Eğer nereye gittiğimizi görmek istiyorsak, önce nerden geldiğimizi bilmeliyiz. Çünkü gelecek bizim uzun zaman önce başlamış olan yolculuğumuzun bir parçası."

Başarılı insanların hikayelerini de anlatarak bazı durumları değiştirilemeyeceğini ancak bu durumlar kaşısında nasıl davranılacağını kişinin kendi elinde olduğunu göstermiş. 
Bunun yanında hedefteki yolda çıkabilecek veya oluşabilecek hata ve başarısızlıkların kişi üzerinde oluşabilecek etkisinden de bahsederek bu hatalar ve başarısızlık karşısında pes edilmeyip kişinin kendisine inanmasını ve bunlardan ders çıkarmasını öğütlemiş. 

"Asla çevrendeki herkes ya da her şeyi kontrol edemeyeceksin. Her zaman başına bir şey geldiğinde ne yapabileceğini seçebilirsin."

Kitabı okurken -eğer elinizdeki eser birinci baskı ise- redaksiyon hatası olduğunu bilmenizi isterim. Beni çok rahatsız etmedi ancak bu durum sizin için önemliyse bunu bilerek eseri okumalısınız. İleriki basımlarda bu durum çözülmüş olabilir.

Türü seviyorsanız bu eseri kendi hayatınızı ve verilen tavsiyeleri düşünerek okumanızı isterim.


You Might Also Like

0 yorum