Cahit Zarifoğlu Yedi Güzel Adam
22:07:00Eseri yorumlamadan önce kitabın ismi olan Yedi Güzel Adam'dan bahsetmek istiyorum. Yedi Güzel Adam, "Maraş Ekolü" olarak da adlandırılan ve 1970'lı yıllarda şiir, deneme, öykü gibi birçok türde eser veren yedi edebiyatçıyı tanımlamaktadır. Aynı şehir ve aynı okulda yolları kesişen Nuri Pakdil, Akif İnan, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Ali Kutluay ve Cahit Zarifoğlu'na zamanla yakıştıralan bir isim olmuştur Yedi Güzel Adam.
Cahit Zarifoğlu'nun Yedi Güzel Adam adlı şiirinde de bir araya geldiklerinde ne kadar güçlü olduklarından ve birliğin öneminden bahsetmiştir.
"Bu adamlar dev midir
Yatak özlemez gövde midir
Gül açar boyunlarında
Kolkola durup bağırdıklarında
Bomba düşmüş gibi deprenir toprak
Konuştuklarında
-Yar kurbanın olam
dola yaşmağını bileğime
Ki düşmanı güzel vuram
Çekip mavzerler çıkardılar oyluk etlerinden
Durdular ite çakala karşı yarin kapısında"
Cahit Zarifoğlu'nun kapalı ve imgelerle dolu bir anlatımı mevcut. Bu eserinde beş ana başlığın içerisinde yer alan şiirlerini sanki bir öykü yazar gibi kaleme almış. Ancak bu satırlarda birçok anlamın barınmasını istemiş.
"Ruhumuzun kirlenmesi dolmadı mı
Gözdemizin kıvranması doymadı mı"
Çocuklardan, işçi insanlardan, anneden, babadan, yardan ve düşmanlardan bahsedilen şiirlerde okuyucuyu bambaşka bir yolculuk sunmuş. Bu yolculukta ırmak gibi akan zaman, kan, ağaç, doğa gibi imgeler serpiştirmiştir.
Aynı zamanda bu şiirlerde şair, toplumda yaşanan ve bireyin içsel duygularını ön plana çıkararak okuyucuyu düşündürmek istemiştir.
"çünkü ağaç işarettir içimizin sorularına
kuş işarettir doğup ruhları
dev gibi sallanan çocuklara"
Şairin dili ağır olduğu için eğer şiir okumaya yeni başlayacaksınız bu eser sizi yorabilir ancak şiir okumak sizin için bir zevk ise bu eserdeki imgelerin dans edişini seveceğinizi düşünüyorum.
"Başıboş bir kamaya saplanmışım gibi
Çizilmiş bir yaşama atanmışım gibi
Kaskatı bir eserliğe çöktürülmüşüm gibi
Yüreğim böğürmek üzere gibi"
0 yorum