Tomas Navarro Kintsugi

20:54:00

Bazen bir şeyin veya bir durumun en iyi şekilde olması ve bizi mutlu etmesi için çok çabalarız ancak bazı şeyler ya kırılır ya da istediğimiz gibi sonuçlanmaz. Tıpkı Sokei'nin hayatının anlamını yerleştirdiği seramik kasesinin bir anda kırılması gibi...


"Bütün hayatını parçanın içine koymakta haklısın, fakat seramikler hayat gibi güzel ve kırılgandır. Seramikler ve hayat binlerce parçaya bölünebilir fakat bu yaşamı yoğun bir şekilde sürdürmek, yoğun çalışmak ve tüm umutlarımızı ve hayallerimizi ayakta tutmamak için bir neden olmamalıdır. Yaşamaktan kaçınmak yerine, sıkıntılardan sonra kendimizi onarmayı öğrenmeliyiz. Sokei parçaları topla, hayallerini onarmanın zamanı geldi. Kırılan parçaları tekrardan bir araya getirebilirsin ve bunu yaptığında, kırılganlığını gizlemeye çalışma çünkü belirgin olan kırılganlığın sana aksine güç kazandırdı."

Sokei, seramik parçalarını Kintsugi yöntemi ile tamir edebilmesi için ruhunun da bunu hazır olması gerekiyor. Kintsugi, Altın Doğrama olarak da bilinen bir Japon sanatıdır. Kırılmış olan parçaları altın ile tamir edilmesidir. Altın ile yeniden yapılan parçaların belirgin olması bu sanatın en önemli unsuru. Çünkü bu yeni parça kırılganlığın, güzelliğin ve gücün sembolüdür. Tıpkı duygularımız gibi..

Her insanın bir olaya veya bir duruma verdiği tepki veya çektiği acı farklıdır. Kimisine göre sıradan bir olay yaşanmışken, kimisi için de bu durum hayatının anlamıdır. 
"Bir sıkıntının bir kişi üzerindeki etkisini sınıflandırmak ve onu başka bir kimseyle karşılaştırmak zordur; çünkü sıkıntıya verdiğimiz değeri ve yaşamımıza olan inancını belirleyen öznel bir bileşen vardır."

Peki siz yeniden ayağa kalmak ister misiniz?
Hayatınızı iyileştirmek, kendinizi yeniden onarmak sizin elinizde. Bu onarımı nasıl yapabileceğinizi ana hatları ile aktarmış yazar. Kitabı yavaşça okumanızı tavsiye ederim. Her bir konuyla ilgili notlar alarak ilerleyebilirsiniz. 

Sıkıntı ve acılara verilen tepkilerin, kişinin yaşamına ve sağlığına etkisini fark ederken kendi hayatınızını da düşünerek okumanızı isterim. Aynı zamanda yaşadığınız acıyı ve sıkıntıların kendiniz tarafından doğru analiz edilmesinin önemine de dem vuruyor. 

En son bölümdeki hikayeler ve bu hikayelerin sonucu ile nasıl başa çıkılabileceğini kendi deneyimleri ile okuyucuya aktarmış.

"Yapmadığımız kararların bize acı çektirdiğini de unutmayınız."

Türü seviyorsanız bu kitabı inceleyebilirsiniz.



You Might Also Like

0 yorum