Halil Cibran Kum ve Köpük

19:54:00

Halil Cibran sözcükleri ustalıkla kullanıp öğütlerini ve düşüncelerini okuyucuya çarpıcı bir şekilde gösterdiği bu eser, aforizmalardan oluşmaktadır. Arka kapak yazısında kitaptaki aforizmaların küçük kağıt parçalarına ve defterlerine karaladığı düşünceleri olduğundan bahsedilmiştir.

"Aramızdan birileri mürekkep, birileri de kağıt gibidir. Birilerinin siyahlığı olmasa, öbürleri dilsiz olurdu. Birilerinin de beyazlığı olmasa, öbürleri kör olurdu."

Ona göre herkes, her kişiden veya her olaydan bir şeyler öğrenip ders çıkarabilirdi. Önemli olan bakmak ve görmek arasındaki farkı anlayabilmekten geliyor. 
Duyguların insan üzerindeki etkisinden de bahseden bu aforizmalar, insanın kalbinin sesini dinlemesini veya kalbinde söylenen şarkıları duyması gerektiğine de vurgu yapıyor.

"Bir gün şöyle dedim bir şaire:
"Gerçek değerini anlayabilmemiz için ölmeni beklemek gerekecek.
Cevap verdi:
"Elbette, ölüm her zaman açıklayıcı olmuştur. Ama sen, değerimi gerçekten bilmek istiyorsan yüreğimdekinin dilimdekinden, dilediğimin de elimdekinden daha fazla olduğunu bilmelisin."

Bu aforizmalardan etkilenen kişilerden birisi de The Beatles üyelerinden John Lennon. 17 yaşındayken annesini bir trafik kazasında kaybettiğinde onun için yazdığı "Julia" şarkısında, Halil Cibran'ın aforizmalarına da yer vermiştir.

"Söylediğim şeyin yarısı anlamdan yoksundur; ama öteki yarısı sana ulaşsın diye söylüyorum bunu."

Yazar, bir kişinin kendi hakikatını kendisinin anlayıp öğreneceğine de dem vuruyor. Bu öğreniş ise kişiye ve deneyimlerine bağlı...

"Daha dün, kendimi, hayat küresinde ahenksiz titreyen bir kırıntı gibi düşünüyordum. Bugün, biliyorum ki bu küre benim ve bütün hayat burada deviniyor, ahenkli kırıntılar halinde."

Yazarın kalemi ile tanışmadıysanız Kum ve Köpük eserindeki aforizmaları okumanızı, kendi duygularınızı ve itfanızda olan olayları düşünmenizi isterim.



You Might Also Like

0 yorum