Stephen Crane Canavar

20:57:00

Whilomville adlı kasabada çıkan yangında sahibinin çocuğunu kurtarırken ölseydi bir kahraman olacaktı. Fakat Henry Johnson o yangından sağ çıktı ve yüzünü kaybedip toplumun söyleyişi ile bir canavara dönüştü. Toplumun gözünde kahraman ilan edilmek veya canavara dönüşmek bir olaya bakar. İşte bu kısa eserde toplumun Henry Johnson'a yangından önceki davranışları ile yangından sonraki davranışlarının keskinliğini okuyacaksınız.


Eserle ilgili söylemem gereken bir durum ise aslında günümüzde bile birey ve toplum psikolojisini etkileyen bu konunun 75 sayfaya sığdırılmak istenmesi. Kitabı bitirdiğimde konun havada kaldığını hissettim. Sanki devamı varmış izlenimi uyandırdı bende. Bu sığdırılma durumunu ve toplumun bazı davranışlarından dolayı ortaya çıkan sonuçların üstün körü  yazıldığını düşündüm. Bana göre daha ayrıntılı işlenebilecek bir konuyken bir anda son bulması kitapla ilgili izlenimlerimi düşünmeme neden oldu.

"Zarar görmüş mü hiç? Bir yerine taş isabet etmiş mi?"
"Sanıyorum ki ondan geriye yaralanacak pek de bir şey kalmamış, değil mi? Sanırım yaralanabileceği kadar yaralanmış zaten. Hayır. Ona dokunmamışlar bile. Elbette kimse onu gerçekten incitmek istememiş, ama insanların birbirlerinden nasıl kolayca etkilenebildiğini biliyorsunuz."

Henry Johnson siyahi bir genç ve Doktor Trescott'un evindeki atın ve faytonun bakımıyla ilgilenmektedir. Aynı zamanda kılık kıyafetine de önem verdiği için birçok kişi tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Tabi bu durum yangından önceydi. 

Toplumdaki konumunu etkileyen yangın olayında ise onun yanında duran kişi ise Doktor Trescott'tur. Bunun nedeni kurtarılan çocuğun doktorun oğlu olması. Henry'e karşı duyduğu merhamet doktorun toplumdaki yerini de etkilemektedir. İşte yazar burada canavar olarak nitelendirilmesi gereken kişinin veya kişilerin dış görünüş ile mi yoksa kişisel özelliklere göre mi belirlendiğini toplum üzerinden okuyucuya aktarıyor.

Bana göre fazla beklentiye girilmeden okunması gereken eserlerden birisi.




You Might Also Like

0 yorum