Avant De Coco Chanel (Coco Chanel'den Önce)

20:25:00

 Eğer biyografi türünde olan filmleri izlemekten hoşlanıyorsanız bu film tam size göre. Modada büyük bir devrim yaratan Coco Chanel'in ünlü olmadan önceki hayatını merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız, "evet" ise sizi yazının devamına alayım.

Öncelikle dipten zirveye bir yaşam izleyeceksiniz. Kız kardeşinin ve onun yetimhaneye bırakılma sahnesi ile film başlıyor. Üstelik onları oraya bırakan kişi babaları. Kimseleri olmayan iki kız kardeş on beş yıl sonra gündüz bir dikiş atölyesinde geceleri ise şarkı söyleyerek geçimlerini sağlarlar. Taa ki kız kardeşi aristokrat biri ile evlenme kararı alana kadar... Kız kardeşi gittikten sonra yalnız kalan Coco, gece çalıştığı yerde tanıştığı Etienne Balsan'ın malikanesine giderek orada yaşamaya başlar. İşte filmde bu malikanede yaşarken hayatının aşkını bulması, yeteneğini keşfetmesini ve kendini bulmasını izleyeceğiz.

Time Dergisi tarafından "20. Yüzyılın En Etkileyici 100 Kişisi" arasında yer alan Coco Chanel moda dünyasına yaptığı değişimler nelerdir? 

  • Coco Chanel'in cep detaylarına olan zaafı, kadın çantalarının tasarımlarında adeta odak noktasıydı. Böylelikle, çantalara ekstra eklediği ceplerle farklı bir hava katmayı ve modası asla geçmeyecek bir tarza imzasını atmayı başardı.
  • Şimdilerde kalk olarak görülen iki renk ayakkabıları 1957 yılında tasarlamıştır.
  • Bugün elbiseden hırkaya birçok kıyafetimizin üzerine kemer takıp zarif bir görüntü elde edebiliyorsak bunun sebebi Coco Chanel’dir. 1920’lerin büstiyer ve korselerinden oluşan kıyafetlerden onun sayesinde kurtulduk ve ilerici tasarım anlayışı sayesinde kendimizi farklı siluetlerde görme şansı bulduk. Kadınsı görüntümüzü kaybetmeden bize diri bir duruş sağlayan kemerler onun en büyük silahları oldu.
  • Bugün maskülen çizgileri korkmadan ve çekinmeden üzerimizde taşıyabiliyorsak bu da Coco’nun sayesinde oldu. Çünkü kendi bizi o dar kıyafetlerin içinden çıkarıp bol kıyafetlerle tanıştıran ilk modacıdır. 
  • Chanel’in en ünlü özelliklerinden biri daima tek bir aksesuar takmasıydı. Bu stil hilesini tüm moda hayatı boyunca da markasına taşıdı. Tüm kıyafetlerinin üzerinde her zaman son derece sade ama bir o kadar göz alıcı bir mücevher görmeniz mümkündür. Abartıyı sevmez ancak o tek bir aksesuarla bile istediği albeniyi yakalamayı başarır.



  • Chanel denizci çizgilerini kurumsal olmayan bir kıyafet üzerinde kullanan ilk modacıdır. Tüm tasarım hayatı boyunca desenlerin gücünü sevmiş ve kullanmak konusunda hiçbir zaman elini korkak alıştırmamıştır. Farklı desenleri aynı anda kullanmak onun tasarım dünyasının vazgeçilmez imzası haline gelmiştir.

Film, hayallerinin peşinde giden bir kadının hikayesini anlatıyor. Hayallerine giderken uyguladığı yöntemleri, o dönemin özelliklerini izlemek güzeldi. Özellikle de oyuncular çok iyiydi. Audrey Tautou'nun ve Benoit Poelvoorde'un oyunculukları şahaneydi. İzlerken mest oldum. Moda ile ilgili olduğu için ben filmdeki kostümlere de baktım. Gerçekten o dönemi yansıtan, Coco
Chanel'in yeteneğini oluşmasına etken olan kıyafet değişimini izlemek çok güzeldi.

Film 2009 yılında çekilmiştir. Yönetmenliğini Anne Fontaine yapmıştır. Severek izlediğim ve beğendiğim bir film oldu. Sahnelerin çekimi de çok iyiydi.

"Diğer kitapların sana neler öğretebileceğini bir düşün."

"Lakapların tek problemi insana yapışıp kalması."



IMDd puanı: 6.7
Benim puanım: 9.6
Keyifle Seyirler. :)

You Might Also Like

6 yorum