Fyodor Dostoyevski Bir Yufka Yürekli

21:17:00

Hayatın içinde yaşanılan duyguların bir kişiyi ve çevresinde olan kişilere etkisini buram buram hissedeceğiniz bir öykü Bir Yufka Yürekli..

Yüreği her şeyi mutlulukla kabul eden biri Vasya Şumkof. Mutluluğun paylaşılınca çoğaldığını düşünen dostuna önem veren biri. Mutluluk ne güzel bir kelime. Düşününce bile yüzümüzde gülümseme oluyor. Peki ya bu mutluluk, aşırıya kaçarsa ne olur? Hani, 'Her şeyin fazlası zararlıdır.' diye bir söz vardır. İşte ben bu kitabı okurken bu sözü düşündüm. Vasya'nın mutluluğunu düşündüm. Aşırıya kaçan ve sonrasında onu etkisi altına alan bu mutluluğu..

Hayat akıp giderken zamanı durduramadan yaşanan olaylar, belki de geriye dönme telaşı veya gelecekte yaşanacakların endişesi...

İşte bu üç zamanı Vasya'nın psikolojisi ile işlemiş. Dostu Arkadi İvanoviç, Vasya için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışırken birisine duyulan sevgiyi hissedeceksiniz bu öyküde.

Duyguların yaşanılması gereken o ince çizginin ayarı kaçtığında, yaşanılan duygular da aşırılığını belli ediyor. İşte Vasya belki de hayatının en güzel olacak zamanlarını bilemeden kendi duygularının esiri oldu.

Bu kitabın içinde iki tane öykü bulunmaktadır. Diğer öykü Soytarı. Ava giderken avlanan bir soytarının hikayesini okuyacaksınız. Hani bir işi yapacaksan olacaklarını da tartmak gerektiğini Soytarı karakteri üzerinden irdelemiş.

Şu dikkatimi çekti. Yazar karakterlerin ruhsal psikolojilerini işlerken aynı zamanda dönemine bir eleştiri yapıyor. Zenginlik ve fakirlik çatışmasını buram buram hissediyorsunuz.

Dostoyevski insan psikolojini eserlerindeki karakterlere serperek sanki onlar üzerinden sesleniyor. İşte o seslenişi duymak okuyucuya düşüyor.

Dil olarak beni yormadı. Eğer Dostoyevski'nin kitaplarını okumak istiyorsanız bu kitabı ile başlayabilirsiniz.

"İnsanın aptallığı sonsuzdur."

"Yalanı beceremediğim için yalnızca gerçeği söylerim."

"Hayalinde felaketler yaratmaktan vazgeç."



You Might Also Like

8 yorum