Mecit Ömür Öztürk Dervişin Teselli Koleksiyonu (Doğu'dan Batı'dan 99 Teselli)

10:57:00

Tasavvuf türünde yazılan eserlerde dikkatimi çeken durumlardan biri, sadece Doğudaki düşünürlerin fikirlerinin aktarılmasıydı. Fakat bu kitapta, Batıdaki ve Doğudaki düşünürlerin düşünceleri iç içe harmanlanarak yazılmış olması dikkatimi çeken unsur oldu. Çünkü nerede yaşarsak yaşayalım önemli olan düşüncedir. 

Bu kitap bana insanın hayata karşı olan bakış açısının önemi bir kere daha hatırlattı. 

"Esasında hayatın uzunluğu süresinde değil, hissedilişindedir. Uzun süre yaşamak, çok yaşamış olmak anlamına gelmez. Kelebekler hayatı çok uzun hissettikleri için, bu hayat niye bitmiyor diye sıkıntıdan, bıkkınlıktan ölüyorlardır belki de kim bilir? İnsan ömrünün kelebeğin hayatından uzun olduğu fikri doğru değildir. Çünkü iki farklı zaman ölçüsü birbiri ile kıyaslanamaz. Bizim günlerle, saatlerle ölçtüğümüz zaman, onların hayatında kim bilir hangi ölçüyle hissediliyordur. Montaigne'den bir tespit: "Ölüm, uzun ömürle kısa ömür arasındaki farkı ortadan kaldırır.""

Yaşadığımız musibetlere olumsuz yönlerinden ziyade olumlu yönleriyle bakmamız gerektiğini, aslında olumsuzluların insanın öğrendiği bir durum olduğunu, onun olumsuz bir durum olduğunu bilmeseydik belki de o durumu olumlu yönüyle görecektik, kim bilir?

"İnsan, başına gelecek mukadder hadiseleri değiştiremese bile o hadiselere vereceği tepkiyi, onlardan etkileniş biçimini yorumlarıyla değiştirebilir. Montaigne der ki: "İnsan etrafında olup bitenlerden daha çok, olup bitenlerle ilgili kendi görüşlerinden etkilenir."

Şair Milton'un ifadesiyle: "Biz yaşarken akıl, cenneti cehennem, cehennemi de cennet yapar.""

Yaşadığımız musibetleri yaşamasaydık şu anki kişi olabilir miydik?

Tasavvuf edebiyatının özelliklerini de içine alan 99 teselli ile karşılaşacaksınız bu kitapta. Acı çekmek belki de Yaradan'a sığınmaktır. Ya da acı çekerek aslında hayatın ne olduğunu bir kere daha anlayacaksınız. Eğer üzüntü olmasaydı mutluluğun ne olduğunu bilir miydik?

Kendinizi dışarıdan başka bir göz olarak izlediniz mi hiç? Belki de sizi eser alan duygular sandığınız kadar sizi yormayacaktır.

"İşte, yaşadığımız kederlerin bize hükmedişinden kurtulabilmenin ilk adımı duygu ve düşüncelerimizi dışarıdan seyretmeyi öğrenmektir. İkinci adım ise, 'ben, içinde bulunduğum düşüncenin esiri değilim, o benim esirim' diyebilmektir."

Başucunuzda bulunması gereken, altını çizdiğiniz cümlelerden kendinize pay çıkarak tekrardan okumanız gereken bir kitap. Ben kendi hayatımı düşünerek okudum bu kitabı. Eğer bu tarz kitaplar okumaktan hoşlanıyorsanız bu kitaba bakabilirsiniz.

"Önümüzdeki yolda daima taşlar olacak. Bunları tökezlenecek engeller olarak mı, yoksa üzerlerine basılacak merdivenler olarak mı göreceğiz?" Nietzsche

"Bir şeyden onu görmezden gelerek değil ancak onu yaşayarak kurtulabiliriz." Cesare Pavese

"İnsanlar bir kurt tarafından ısırılmakla başa çıkabilirler; ancak, onları esas kızdıracak olan bir koyunun ısırığı olacaktır." James Joyce



You Might Also Like

8 yorum

  1. Ayy çok güzelmiş ya. Sende kitapları gördükçe alasım geliyor amaaaa😍😍

    YanıtlaSil
  2. Konusu çok güzelmiş😊Listeye ekledim😊

    YanıtlaSil
  3. "Uzun süre yaşamak, çok yaşamış olmak anlamına gelmez. Kelebekler hayatı çok uzun hissettikleri için bu hayat niye bu kadar uzun diye sıkıntıdan, bıkkınlıktan ölüyorlardır belki de, kim bilir."
    Uzun süredir bu kadar hoşuma giden bir alıntı okumamıştım. Bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O alıntıyı ben de çok sevmiştim ondan yoruma da koydum :)

      Sil
  4. Son zamanlarda çok sık gördüğüm kitaplardan, merak etmeye başladım :)

    YanıtlaSil