Hasan Boğuldu

17:33:00

Sabahattin Ali'nin Yeni Dünya eserinden bir öykü Hasan Boğuldu. Sizi sarsacak ve etkileyecek bir öyküsü var. Yeni Dünya kitabında bulunan öyküleri okumanızı tavsiye ederim. 

Benim kitap hakkındaki yorumum:
https://fuldenufacik.blogspot.com/2018/04/sabahattin-ali-yeni-dunya.html

Gelelim Hasan Boğuldu filmine;
Ben filmi yapılmış bir eserin ilk kitaplarını okumayı severim. Daha sonra ise filmi izlemek isterim. Hasan Boğuldu filmi de tıpkı kitabı gibi sizi sarsacak. Ben izlerken ve okurken yüreğimde bir sızı hissettim.

"Kaz Dağları’nın zirvesinde Beyoba Köyü’nün güzel kızı Emine; yetiştirdiği süt, bal, peynir, tereyağı gibi ürünleri beş saatlik bir yürüme mesafesiyle dağdan inerek pazara getirip satarak ailesinin geçimini sağlardı. Ova Köyü’nden yakışıklı Hasan da aynı şekilde, aynı pazarda sebze ve meyve satmaktadır. Emine ve Hasan bu pazarda tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Hasan Boğuldu hikayemiz de böyle başlamaktadır."

Töreler gereği bir ovalı ile yörüğün evlenmesi doğru değildir. Yaşam şartları dağların hava koşulu ile ovanın hava koşulu bir değildir. Bu yüzden Hasan'ı sınava sokarlar. Eğer  kırk kiloluk bir tuz çuvalını beş saat mesafedeki Kazdağları’nın zirvesine yakın bulunan obaya sırtına alıp çıkarabilirlerse; Emine ile evlenmesine izin verilecektir. 

1990 yılında çekilen bu filmin yönetmeni Orhan Aksoy'dur. O yıllardaki şartlara göre bence filmin çekimleri gayet güzel. Buruk bir aşkın gelenekler ile yıkılmasını çok güzel işlemişler. Oyuncular İstanbul Türkçesi ile konuşuyor. Bunun nedeni filmin iyi anlaşılması olabilir. Çünkü ağız farkı olduğunda her izleyiciyi söylenenleri anlamayabilir. Oyuncular ise; Yalçın Dümer, Hülya Avşar  Atilla Ergün, Gülsen TuncerGüzin Özyağcılar

Sizi o diyarlara götürecek bu filmin ilk kitabını okumanızı daha sonra da bu filmi izlemenizi tavsiye ederim. 




IMDb puanı: 6.5
Benim puanım: 8.5 
Keyifle seyirler. :)

You Might Also Like

0 yorum