Dr. Serkan Karaismailoğlu Kadın Beyni-Erkek Beyni

21:45:00


Kadınların Venüs'ten erkeklerin ise Mars'tan geldiği rivayetini yazar John Gray'ın 1990'lı yıllarda kaleme aldığı "Erkekler Mars'tan, Kadınlar Venüs'ten" eserinden sonra daha da popülerleşti. Eserin çok satanlarda uzun bir süre boyunca durması ise bu tezi merek eden veya inanan birçok kişinin olduğunun en büyük kanıtı. Neden başka gezegenler değil de kadınlar için Venüs, erkekler için Mars ve eşcinseller için Merkür denildiğini Mitoloji'nin derinliklerinde açıklıyor bizlere Dr. Serkan Karaismailoğlu. Bu açıklamanın devamında ise bizleri farklı bir sürpriz bekliyor: Beyin.

Beynin tarihine doğru yönelirken aslında tek tip beyin görseli karşıladı bizleri. Bu görsel ile araştırmalar yapıldı ve sunuldu. Erkek beyni üzerinden genellemeler yapıldı. Gözden kaçan unsur ise başka bir beyin türü: Kadın beyni.
Ancak bilimsel çalışmalar ilerledikçe beynin de bir cinsiyeti olduğu kanıtlandı. Kadın-erkek cinsiyetinden farklı olarak insan beyninin de bir cinsiyetinin var olması insan yaşamı ve insanın davranışları üzerindeki etkisini sade ve anlaşılır bir dil aktarmış yazar. Özellikle yaşanılan bir olayın kadın ve erkek beyni üzerindeki farklı bakış açılarını okurken kendinizi yaşadığınız veya etrafınızda tanık olduğunuz olayları düşünürken bulacaksınız. 

Yazar kadın ve erkek beyinlerinin özelliklerini anlatmadan önce beyin cinsiyeti ile biyolojik cinsiyetin bağımsız olduğuna vurgu yapar. Örneğin; biyolojik cinsiyeti erkek olan birisi kadın beyinli ya da biyolojik cinsiyeti kadın olan birisi erkek beyinli de olabilir. Bu durum hamilelik döneminde ne kadar testestorana bağlı kalındığına göre değişiklik göstermektedir.

"Beynin cinsiyeti kapsamında ele alacağımız bulgular tümüyle öğrenme, hafıza, empati gibi bilişsel işlevlerin farklılığı ile ilgili olacaktır. Yani burada bahsedilecek olan konu başlıklarının farklı cinsel tercih ve yönelimler meselesi ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır."

Her gün yaşanılacak bir olayı kadın beyni ve erkek beyninin nasıl gördüğü ve davranış olarak farklılıkların bulunmasını bilimsel araştırmalar çerçevesinde ele almış. Yapılan araştırmaların neden yapıldığı ve sonucu olarak kadın ve erkek beyinlerinin hangi bölgesini etkilediğini de açıklayarak birçok meselenin iki beyin üzerinden ele almasını çok beğendim. Bu sayede karşımızdaki kişinin davranışlarına göre hangi cinsiyette beyni olduğunu tahmin etmiş olabileceksiniz. 

Okuyucu ile sohbet kıvamda yazılması ise konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olduğunu düşünüyorum. Türü sevenlerin veya bu konuya merakı olanların okuması gerektiğini düşünüyorum.

You Might Also Like

0 yorum