Uğur Karabürk Yerdeki Çocuk Üzerine

15:00:00


Haftada birkaç gün veya her gün gidilen bir iş, bakmakla yükümlü olunan bir canlı, hayatı birlikte paylaştığın bir eş, sokakta yürüyenler, çöp toplayanlar... bunların hepsi sıradan bir hayatın parçalarını gösteriyor, dikkat çekmekten çok uzak. İnsanların dikkatini çekmek için alışık olunmayan bir manzara sunulmalı. Bu manzara ise sokakta yerden yatan bir çocuk. 

Pazartesi günü karşılaşıyorlar bu görüntü ile üç kişi. Hayır, çocuk ölmedi ve yerde kımıldamadan yatıyor. Seçilen mekan ise herkesin yürüdüğü ve hayatındaki bir şeye yetişmek için geçtiği bir yer. Ancak üç kişi yerde yatan çocuğun bu eylemi neden yaptığını merak edip etrafını sarıyorlar.

"Yerde yatmak bir eylemdi... Eylem denilince kulağa bir hareketlilik geliyordu. Oysaki yatmak daha kısıtlı bir eylemi ifade ediyordu. Koşmak gibi değildi mesela. Yatmak, yerde yatmak ve sokağın ortasında şuuru açık olarak yatmak. Felsefenin temel kavramlarından olan bu eylem sözcüğü, günlük dilde de sıkça kullanılan kelimelerden biriydi."

Üç kişinin merakı ile yatan çocuğun etrafına birkaç kişi daha ekleniyor. Eklenenler ile ana sorunun etrafına farklı düşüncelerin çiçekleri de ekleniyor. Diyaloglar kuruldukça bu çiçekler büyüyor. Her bir soru başka bir sorunun sorulmasını sağlıyor. Sandalyelerinde oturup beş gün boyunca toplumsal ve bireysel eylemleri irdelerken hayatlarının eskisi gibi olmayacaklarının da farkındalar.

"İnsanın sağlam olan bağları kısa sürede koparması kolay mıydı? Ya da benliğini şekillendiren aitlik hissinden hemen vazgeçebilir miydi?"

Yazarın yerde yatan çocuğun eylemi için seçtiği mekanda geçen beş günü kullandığı dil ile okuyucuyu da bu deneyimin bir parçası haline getiriyor. Onlarla konuşarak sanki bir sandalye de okuyucu için koymak istemiş. Bu konuşmalar ile okuyucuyu karakterler üzerinden kendi yaşamlarını düşündürtüyor. 

Yerde yatan çocuğun bu eylemi neden yaptığı araştırılırken, karakterlerimiz kendi hayat hikayelerinden de bahsediyorlar. Bu hikayeler ile onlar hakkında bilgi edinirken, her bir hikayenin aslında tanıdık olduğunu idrak edeceksiniz. Yazar burada bu eyleminin nedenini araştıran kişilerin herkes olabileceğini göstererek okuyucuyu kendi hayatındaki nedenleri keşfetmesi için harakete geçirmeyi hedeflemiş.

Kısa ama düşündürücü olan bu eseri okumanızı tavsiye ederim.




You Might Also Like

0 yorum