Annie Ernaux Yalın Tutku

21:15:00

Hayatını evli bir adam karşı hissettiği tutkuya göre şekillendiren bir kadının anlatısı karşılıyor bizleri. Bu tutkuda yalınlık olmasına rağmen saplantılar da mevcut. Yaşanacak buluşmaların heyecanlı bekleyişini telefonun tınısı ile takip eden bir kadın...

"Ben bir ilişkiyi öykülemiyorum, "11 Kasım'da geldi" gibi kesin ya da "haftalar geçti" gibi yaklaşık bir kronoloji içinde (yarısı benden kaçan) bir hikaye de anlatmıyorum. Bu ilişkide benim için kronoloji yoktu; sadece onun varlığını ya da yokluğunu biliyordum. "Her zaman" ile "bir gün" arasında durmadan gidip gelen bir tutkunun işaretlerini biriktiriyorum, bu envanter söz konusu tutkunun gerçekliğine ulaşmamı sağlayacakmış gibi. Doğal olarak, burada olayların sıralanışında ve betimlenişinde, anda deneyimlemenin değil de bir şeyleri yaşadıktan sonra başkalarına ya da kendine anlatmanın yolu olan ironi ya da alay yok."

Yabancı bir ülkeden Fransa'ya geldiğini biliyoruz A.'nın. Belli başlı özellikleri dışında onunla ilgili bilgimiz bu kadar. Yazar da böyle olmasını istiyor. Bu kitabın sadece tutkuların etkisi altında köklenmesine seyirci olmalı okuyucu. Şartlamadan, sadece tutkunun derinliklere yaptığı yolu izleyerek..

Bazı yerlerde bu tutkunun kendisinde olan ruhsal değişimi de fark ediyoruz. A.'nın evli olması yaşadıkları çekimin de şekillenmesinde büyük etken. Ulaşmak istediği zaman A.'yı arayamaması, mektup yazamaması gibi etkenlerin yazarın ruhuna saplanması...

Aslında bu eser tutkunun önemli bir güç olduğunu, arzuların zaferini yansıtıp iradenin güçsüzlüğünü gösteriyor. Cinselliğin sansürsüz olarak aktırıldığı bir eser. Çarpıcılık burada kendisini belli ediyor. Bilinen ama tutkunun peşinden gidilen bir ilişki..

"Bir sıfatın yerini değiştirmektense, gerçekliğin ne getirdiğini eklemek bana önemli görünüyor."

Kısa ama tutkunun yalınlığını düşünerek okumanız gereken bir eser. Özellikle yargılama yapılmadan sadece tutkunun kendisini görerek sayfaları çevirmelisiniz. Eğer yargılama başlayıp, "ben olsaydım.." gelirse o zaman bu kısa eserin anlatımını sizi kendisine çekemez. Çünkü birçok kişi ve toplum tarafından yargılanan cinsellik ve saplantı bu eserin ana unsuru.

"Belki de hesaba katılacak veriler ancak somut verilerdir, bunu deneyimlemem için gerekense zaman ve özgürlüktür."

Türü seviyorsanız eseri inceleyebilirsiniz.



You Might Also Like

0 yorum