Ali Osman Üçkaleler Şu Ters Giydiğin Kazak

20:04:00

Kitabın son sayfasını kapattığımda düşündüğüm ilk şey içerisinde bol entrikalı bir eserin beni içine aldığı oldu. Merak unsurunu dozunda kullanmış yazar. İlk sayfalarda çok güzel bir hayat sahnesine konuk olacağımızı düşündüren ama bu yaşamın içerisine gizlenmiş sırların açığa çıkması ile birçok yüzleşmenin peşinden sürükleneceğimiz bir eser.


Metin, herkes tarafından tanınan ve saygı duyulan bir doktor. Sevdiği bir kadın, çevresi, parası, şöhretin güzelliği ile hayatın ona sunduğu her şeyin tadını çıkarıyor. Yaşamı kendince oturduğunu düşünürken bir gün mailine gelen yazı ile geçmişin izini takip etmeye karar verir. Bu mailde üniversite arkadaşı İnci; arkadaşları olan Remzi'nin kayıp olduğunu ve onu bulmasında kendisine yardımcı olmasını ister. İnci, Remzi ve Metin üniversite yıllarında çok iyi arkadaş olup hayatın akışında birbirlerinden kopmuştur. Belki de bu yardım eski günlerin güzelliğini yeniden hatırlatır. Fakat ilerleyen sayfalarda açığa çıkan her sır başka bir sırrın oluşmasına zemin hazırlayacaktır. 

"Hayatı iyi de kötü de yapmak bizim elimizde."

Eskiyi saklamak için ortaya atılan yalanlar yeni bir sırrın oluşmasına neden olurken ilk sırrın yavaştan kendisini belli etmesini sayfalar ilerledikçe fark edeceksiniz. Bana göre bazı olaylarda tahminler yapılsa bile beklenmedik dramlar ile romanın akışını değiştirmek istemiş yazar. Bu değişimi yaparken geçmişin kendisini de kullanmış. Özellikle geçmişteki en önemli sırrın açığa çıkarmayı en beklenmedik zamanda yapmak istemiş. 

Bazı yaşananlar ters giyilen bir kazak gibi değiştirilmek istense de zaman geriye alınmıyor. Bu yaşananların üzeri örtülmek istendiğinde ise kendisini en olmadık anda belli ediyor. Tıpkı romandaki gibi.. 

"Rüzgarımıza güvenip uçmak iyi fikir değil, gücü ona verdiğimiz sürece canı nereye isterse bizi oraya bırakacaktır. Kendi kanatlarımla uçmayı tercih ederim, ulaşmak istediğimiz noktada biz kendimiz duralım."

Yazar, üç ana karakteri incelikle işleyerek romana aktarmış, özellikle Metin ve İnci'nin yaşanılan olaylardan önce ve sonrasını okurken bunu daha iyi anladım. Tempoyu düşürmeden okunacak bu eserde bir sırrın başkalarının hayatı üzerindeki etkisini bir kere daha fark edeceksiniz.






You Might Also Like

0 yorum