Ryunosuke Akutagava Kappa

18:33:00

Eserin kapağını kapattığımda, "Farklı" diye düşündüm. Farklı ve düşündürücü... Başka bir dünya yaratarak o dünya ile yaşanılan dünya arasındaki farkları bulmaya çalışırken aslında hepsinin iç içe olduğunu kanıtlamak istemiş yazar. Bunu da az ama öz cümleler ile okuyucuya aktarmış.

Aslında Önsöz'de belirtildiği gibi yazılanların bir akıl hastasının anlattığı hikaye olduğunu bilerek sayfaları çeviriyoruz. Absürt bir hikaye okurken sayfalar ilerledikçe gerçek dünyanın bir yanılsamasına şahit oluyoruz.

Hikaye sisli bir günde dağda gezen ana karakterin dinlerken bir anda gördüğü Kappa'nın peşinden gitmesi ile başlıyor. Kappa, Japon kültüründe nehir çocuğu anlamında olup akarsu ve nehirlerde yaşayan şehvete düşkün, sürüngen, insansı yaratıklara verilen addır. Kappa'nın peşinden giderken derin bir çukura düşüp bayılıyor. Kendisine geldiğinde ise artık bildiği dünyada değil Kappaların yaşadığı ülkededir. Bildiği yerden farklı görünüşleri insana benzemeyen Kappalar ile yeni dünyada yaşamaya başlıyor. Kappaların gelenek ve görenekleri insanların yaşadığı dünyadan farklı. İşte bu farklılıkları kullanarak yazar toplum eleştirisini hikayesine eklemiş.

"Şimdi, sadece benim söylediklerime kulak verin. Bu söylev kesinlikle baştan sona yalan ancak herkes yalan söylediğini bildiğinden, sonuç olarak dürüst olduğu gerçeği değişmiyor, öyle değil mi? Çoğunlukla yalan olduğunu söyleyenler, sadece sizin gibi önyargılı olanlar. Biz kappalar sizin gibi..."

Kappalar ve ana karakter üzerinden aktarılan diyaloglarda okuyucuyu bazı durumlar üzerinden düşündürten öğeler mevcut. Mesela aile kavramı kappalar için önemsiz iken, Japon kültüründe önemli bir unsur.  İnsanlar için komik olan bir olay Kappaların ağlamasına neden oluyor.

Siyasi ve kapitalizm konularını da Kappalar üzerinden aktarırken dünyada yaşanılan birçok toplumsal fikrin ana yapısını sorgulatmak istemiş. Özellikle edebiyat ve sanat akımlarına bakış açısını daha iyi ifade etmek için seçtiği kappalar yazar, müzisyen, öğrenci veya fabrika sahibi.

"Biz kappalar hangi sanat olursa olsun, içinde kendimizi aramaya düşkünüz."

İnsanın çevresine ve yaşantısını sorgulatacak bu eserde doğru veya yanlış kavramlarının kime veya neye göre değiştiğini düşünerek okumanızı isterim bu eseri.



You Might Also Like

0 yorum