Paulo Coelho Mektub

21:40:00

Paulo Coelho'nun kalemini aslında çok beğenirim ancak bu eseri okurken sanki aynı şeylerin tekrarını okuyormuşum izlenimi yarattı bende. Tanrı'ya inanma ve sevmek üzerine yazılmış kısa hikayeler mevcut bu eserde. Bazı hikayelerin ders niteliğini okuyucuya aktarış şeklini beğendim ben.

"Yolunuzun başında, üzerinde bir yazı bulunan bir kapı bulacaksınız, dedi öğretmen. "Okuduğunuz cümlenin ne olduğunu gelip bana söyleyin." 
Öğrenci canla başla araştırmaya koyuldu. Sonunda, bir gün, kapıyı gördü ve öğretmenine danışmak için geri döndü.
"Yolun başında 'MÜMKÜN DEĞİL' yazıyordu," dedi öğretmenine.
"Nerede yazıldıydı, duvarda mı yoksa bir kapının üzerinde mi?" diye sordu öğretmen. 
"Bir kapının üzerinde."
"Öyleyse, elini tokmağın üzerine koy ve kapıyı aç."
Öğrenci söyleneni yaptı. O cümle kapının üzerine yazılı olduğu için, onunla birlikte açılıyordu. Kapı tamamen açılınca, öğrenci cümleyi göremez oldu- ve ilerledi."

Bazı kısa anlatılarda, bir insanın Kişisel Menkıbesinin onun hayatını nasıl etkileyeceğine dair yol gösterici öğütler mevcuttur. Bu hikayeleri okurken kendimi Simyacı'nın sayfalarını çeviriyor gibi hissettim. Bir kişinin kendi amacını bulması için bazı zorluklar yaşayacağını az ama öz cümleler ile ifade etmiş yazar.

"Kişisel Menkıbe sanıldığı kadar basit değildir. Onu yaşamak tehlikeli bir işe dönüşebilir. Bir şey istediğimiz zaman, güçlü enerjileri harekete geçiririz, hayatımızın gerçek anlamını artık kendimizden gizleyemez duruma geliriz. Bir şey arzu ettiğimiz zaman, bir seçim yaparız ve bunun bedelini öderiz."

Paulo Coelho kitap için yazdığı açıklamada bu eseri için insanların deneyimlerini birbirleriyle paylaşmalarına önayak olan bir kitap olduğunu dile getirir. Hikayelerin bir kısmı öğretmeninin yanındayken öğrendiği dersleri aktarıyor okuyucuya. Geri kalanı ise yazarın hayatına giren çoğu insanın ona anlattıkları. Hepsinin bütünleşmesi ile Mektub ortaya çıkmış.

"Cam parçalarına bakıyor ve kendi hayatını düşünüyordu. Onun da hayatı, yaşadıklarının parçalarından, başına gelenlerin kalıntılarından oluşmuş gibi sanki. Bu parçalar, kuşkusuz, belli bir noktadan sonra biçimlenmeye başladılar."

Hayatınızda yaşadıklarınız güzel ve sizi yoran anıları düşüneceğiniz güzel anlatılar da mevcut bu eserde. Benim tavsiyem bir anda değil yavaşça ve bazı hikayeler üzerinde düşünerek okumanız yönünde.



You Might Also Like

0 yorum