Laetitia Colombani Saç Örgüsü

20:46:00

Hayatımıza dolaylı yoldan veya direkt giren insanlar mevcuttur. Direkt giren kişiler hakkında az veya çok bilgimiz olur, dolaylı yoldan bizim hayatımıza dokunan ve bu dokunuşun bizlere etkisini hissetmek aslında bakmak ve görmek arasındaki ince çizgi gibidir. Sokakta karşılaştığımız bir kişinin söylediği bir söz bile hayatımızın akışını etkiler. Bu akışın birleşimi ise saç örgüsü gibi bir bütündür.

Hindistan, İtalya ve Kanada... Farklı kültürler ve hayatların yaşandığı üç ülkede kendi iç savaşlarını veren üç kadının şahane hikayesi.. 
Birbirlerinden habersiz ancak hayatlarının anlamını ararken birbirlerinin hayatlarına kusursuz saç örgüsünün şekli gibi dokunan üç kadın...

"Eserimi büyük bir ruh ağı gibi,
Birbirlerine saçlarıyla bağlanan o kadınlara ithaf ediyorum.
Seven, doğuran, ümit eden,
Binlerce defa düşüp yeniden ayağa kalkan,
Eğilen ancak yenik düşmeyen kadınlara.
Onların savaşını biliyorum,
Gözyaşlarını ve sevinçlerini paylaşıyorum,
Her biri biraz ben."

Smita, Hindistan'ı egemenliği altına almış kast sisteminin en alt tabakasına mensup bir Dalit yani Dokunulmaz. Yaşadığı bu ıstıraplı hayatı kızının yaşamasını engellemek için zorlukla biriktirdiği parasını kızının okuması için harcamaktan çekinmeyen cesur bir kadın. Hayatın cilvesi onun istediği şekilde ilerlemeyince kaderine razı gelip bir köşeye sinmek yerine o, direnmeyi ve hayır demeyi seçti. 

Giulia, gündüzleri babasının saç atölyesinde çalışıp geceleri kitap okuduğu hayatı, babasının geçirmesi ile değişime uğrayacaktır. Kaza sonrası bazı gerçekler ile yüz yüze kaldığında kendi ve ailesi için önemli bir adım atacağının farkındadır. Kaderine razı gelmek yerine o kendi hayatının iplerini tıpkı atölyede ürettiği saçlar gibi eline almayı seçti.

Sarah, herkesin imrendiği bir hayata sahip. Başarılı, zengin ve herkes tarafından gıpta ile bakılan bir avukat. Fakat kariyer yollarını çıkarken unuttuğu hayatını ona hatırlatan ve zamanlama olarak terfi dönemini seçen hastalık, kaderin ufak çaplı bir sürprizi. İlk başta bazı olayları kabullenmek istemese de kaderin ona çizdiği yolu düzenlemesinin vakti geldiğini anladı.

"Dünyanın değiştiğini kabul etmek ve onunla birlikte değişmek elzemdi."

Üç güçlü kadının kendi hayatlarına yön verdiği bu eşsiz romandaki ana bütünlüğü, kitabın sonlarında inci gibi kağıtlara aktarmış yazar. Bu aktarmayı soluksuz bir şekilde okurken yaşamın bakmak üzerine kurulu olan düzeni fark ettiğinizde hayatınızdaki olaylara da bu gözle takip edip inceleyeceksiniz. Kendi kaderinizi aslında kendi seçimleriniz ile çizebileceğinizi romandaki üç kadının davranışları ile yeniden idrak edeceksiniz. Saç örgüsü gibi sıkı ve düzgün..

Herkesin okuması gereken eşsiz bir roman bana göre.



You Might Also Like

0 yorum