Yaşar Karadağ Sakıncalı

19:59:00

Günlük ve biyografi türünde yazılmış eserleri okumayı seviyorum. Sanki yazar ne yaşamışsa ben de onunla birlikte bu yolculuğa adım atıyorum gibi hissediyorum.

Eser 24 Aralık 1980'de yazarın bir anda dersten alınarak Narlıdere Askeri Gözetimevi'ne götürülmesi ile başlıyor. Bu tarih, yazarın hayatını da etkileyecek birçok olayın yaşanmasına da neden olacak. 1980 Darbesi'nden nasibini alan kişilerden birisi Yaşar Karadağ. 

Yargılanmadan verilen ağır cezalar..

Beş yıl on hapis ve beş yıl verilen gözetim cezası, seçme ve seçilme hakkının elinden alınması, aile kurma engeli.. Okuduğu okul ile ilişkisinin kesilmesi için yapılanlar...

Zor yıllar ve yazarın kendine inancı ile cezaevinde yattıktan sonra öğrenim affından yararlanarak eğitimine devam etmek isteyip okuluna kayıt yaptırması onun her şeye rağmen güçlü olduğunun bir göstergesi bana göre. Aynı zamanda 1985 yılında eczacılık fakültesini de bitirip mezun oluyor.

Okul bittiği için askerliği aradan çıkarmak isteyen yazar, daha önce hapis yattığından "Sakıncalı" asker olarak görevini yapmaya başlıyor. Zorlu şartlar ve insanların düşüncelerini okuyacağımız askerde yazdığı günlüğü ile yaşadıklarına tanık oluyoruz.

"Her ne kadar, başlayan, başlatılan olaylara bakışım farklı olsa, şiddet yanlıları gibi düşünmesem de, alnımda yazılı değildi. Hepimiz asker dolayısıyla hedeftik. Aynı kıyafetler içinde kimin kim olduğu anlaşılmadığı gibi "kafamızın içi, düşüncemiz" görünmüyordu."

O dönemi bizzat yaşamış birisinin düşüncelerini okumak beni etkiledi. Dil olarak da akıcı ve sade olduğu için kolaylıkla okunan ancak yaşananları sorgulatacak bir eser.

Eğer yaşanmış hikayeler okumaktan hoşlanıyorsanız bu eseri inceleyebilirsiniz.





You Might Also Like

0 yorum