Gözde Demirel Theseus'un Kadınları Ya Tanrılar Olmasaydı

17:39:00

Mitolojik hikayelerde Tanrı'nın yeri yadsınamaz. Bu mitolojik hikayelerden birisi de Atina Kralı Theseus'unkidir. Peki bu hikayede Tanrılar olmasıydı Theseus'un hikayesi nasıl olurdu? Tanrılar sadece insanların düşüncelerinden ibaret olsaydı...

İşte yazar, bu eseri Mit efsanelerinden birisi olan Theseus'un Tanrılar ile karşılaşmaydı hikayesi nasıl oldurdu diye düşünerek kaleme almış. Bu eseri Theseus'un ağzından okuyacağınızı düşünmeyin sakın. Theseus'un efsanesini ana karakter üzerinden değil, onun hikayesinin yazılmasına katkısı olan kadınlardan dinleyeceksiniz. Beş farklı kadının seslenişinden...

"Kadın. Evet, Girit'e gözü yaşlı onlarca kadın daha gelecekti. Üstelik en güzelleri. O yüzden de en bahtsızları. Bir prenses de olsanız bir hizmetçi de en fazla kendi sınıfınız içinde rolleriniz olabilirdi bizim oralarda. Bir tanrıça olmadığınız müddetçe kadındınız. Yani her an ülkeniz başka bir ele geçebilir, siz öldürülebilir, tecavüze uğrayabilir ve bir mala dönüşebilirdiniz."

Eser ilk başta Theseus'un mit hikayesini anlatıyor. Bu sayede hikayenin kendi bölümlerini anlatacak beş kadının üstünkörü kimler olduğunu anlıyorsunuz. Asıl hikaye ise beş kadının kendi ağzıyla anlattıklarında saklı. Aynı zamanda bizleri neler beklediğini önceden bildiğimizi düşünürken her olayın derinliklerinde bir gizem olduğunu yakalayacaksınız. Görmek ve bakmak gibi...

"Ama siz de çok iyi bilirsiniz ki mazlum yaratmak için önce bir suçlu bulmak gerekir her zaman."

Beş farklı karakter Theseus'un kendi hayatlarına nasıl girdiğini ve onun yaşamlarına etkisini okurken kadınların iç dünyasına da yolculuk yapacağız. Bu yolculukta bizleri farklı düşünceler ve kararlar karşılarken o dönemin toplum yapılarına da tanıklık edeceğiz. 

"İnsan onu yaratan öz neyse ona dönüyordu."

Yazarı beş farklı kadını yazarken onların farklı birer karakter olduğunu bilerek bunu da her bir hikayede ince ince işleyerek bizlere sunduğu için tebrik ediyorum. Her bir hikayenin dili sizleri felsefik olarak düşündürürken aynı zamanda o dönemde ve şu anda kadın olmanın nasıl olduğunu gösteriyor. 

"Oysa insan kuruntularından kurtulamıyor kolayca. Doğru ya da yanlış, şüphe tohumu bir kez düşmeye görsün içinize, siz bile fark etmeden kök salıyor, bir bakmışsınız kökleri en derinlerinize işlemiş bir ağaç olmuş."

Aşk, sevgi, nefret, savaş ve tutkunun buram buram yer aldığı Theseus'un Kadınları'nı günümüzdeki ilişkileri de düşünerek sayfaları çevirmenizi isterim. Toplum ve birey üzerinden kadının yerini her bir anlatıcıda hissetmelisiniz. Yazar 5 karakterin duygularını o kadar iyi yansıtmış ki siz de okurken bu duyguları iliklerinizde hissediyorsunuz.

Eğer sizi şaşırtacak ve düşündürecek bir eser arıyorsanız bu kitabı inceleyebilirsiniz.




You Might Also Like

0 yorum