Ramazan Çetin Tacirin Notları

19:12:00

Kitabı okuduğumda hissettiğim şey, insanın kalbinin kırılması (bir kişinin onu üzmesi de diyebilirim) kalbi kırılan kişinin hayatındaki etkisini kağıtlara akıtmak istemiş yazar. Yazdıklarını yaşamış gibi geldi bana.Belki de bu yüzden yazdıklarında bir kırgınlık hissettim. Özellikle Tacir ve Eylül bölümdeki notlarda hissettim bu duyguyu.


Kitap yazarın yazdığı denemelerden ve hikayelerden oluşuyor. Bu deneme ve hikayelerin ana karakteri Tacir. Tacir'in anlamı ticaret yapan kişi anlamında. Ancak burada takma isim gibi kullanılmış gibi geldi. Çıkar ilişkileri ile yaşayan insanların içinde kalmış bir Tacir. Onlar gibi olamayan ama ismiyle benzerim umudu taşıyan biri gibi geldi. 

Hayatın acımazlığına rağmen Tacir hayatta kalmaya çalışırken sevmek istiyor. Sevginin gücüne inanıyor. Bu gücü insanlara aşılamak istiyor. 

Bir de kitapta fark ettiğim şey hikayelerindeki karakterler hayatın çıkmazında arkada kalmış, hayattaki yokuşta zorlanan insanlar. Bu insanlara umut olmak istemiş. Bir de bu kişilerin kaçış noktasını yazmakta bulması belki de hayatta zorlanan kişilere bir mesaj içeriyor. Yazarak mutlu olma, yazarak kendini anlatma, duyurma. 

Belki de hayatta en önemli şey insan olmaktır. Bir kişiyi olduğu gibi kabul etmek, empati kurmak, karşımızdaki kişiye saygı duymak hayatı güzelleştirecektir. Ve insanları sevmek lazım. Onlar sevmiyor diye vazgeçmemek gerekiyor. Sevgiyi öğrenmek ve öğretmek lazım.

Yazarın kalemi sizi yormayacak ama bazı durumları düşünmenizi saylayacak şekilde yazmış. O yazarak kendini anlatmak istemiş. Eğer bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız kitaba bakabilirsiniz.

"Korkular sonsuz kederlerin silahlı ordusu gibidir.
Bizi ayıran gene biziz...
Öldürmek yerine süründürmek bizim işimiz.
Biz insanoğlu ve kadınların eseridir ölüm.."

"Aşk, mükemmel bir zamanda insana denk gelen en güzel şey, güneşin 90 derece açı ile tam insanın kalbine oturması gibi bir şey.."

"Sevginin erdemli ve korkusuz duruşunu hissetmek, bir zanaatkarın ortaya koyduğu mükemmel bir iş ile aynıdır. Sevgi, ortaya çıkarılan bir eser gibidir ve ikisi de sonsuz emek ister."

"Ne zor, korkuların eşliğinde bir yaşam kurmak, ne zordur yaptığın hataların farkına vardığında her şeyin bitmiş olması."

"Namus denen kavram, namussuzların kendi pisliklerini gizlemek için ürettikleri bir çeşit oyuncak gibi. Bunlar gizli namussuzlardır. Asıl korkulması gereken, toplumun ahlak bekçileridir."


You Might Also Like

0 yorum