Camillo Boito Senso: Kontes Livia'nın Gizli Not Defteri

21:16:00


Kitabın ilk sayfalarından itibaren güzelliğinin bilincinde olan Kontes Livia'nın hikayesi bu. Herkesin derinlerde sırrı olacağını okuyucuya sunmak ve kendi sırrını açıklamak için bizleri gizli defterinin sayfalarına doğru yolculuğa çıkarıyor 39 yaşındaki kontes. Yaşlanmak onun için korkunç bir eylem ancak zamanın ilerlediğinin farkında. Şu andaki yaşında da herkesin dikkatini çekiyor ancak onun istediği gençlik günlerindeki güzelliği. Belki de gizli defterinin sayfaları açıldığında gençlik günlerindeki güzelliğine dönebileceğini düşünüyor.

16 yıl önce yaşadığı yasak aşkı kaleme aldığı defterin sayfalarını başkası okumasın diye o öldükten sonra bu defterin yakılmasını istiyor. Yaşadığı yasak aşkın delili olan bu defterde ihtirasın ve intikamın soğuk rüzgarları mevcut.

Kontes Livia statü atlamak için kendisinden çok yaşlı bir adamla evleniyor. Bu statüden dolayı yaptığı evlilikten asla pişman değil. Aynı zamanda tutkulu bir sevgi de istiyor. Bu tutkunun onun kapısını bir teğmen Remigio ile çalmasıyla Livia'nın yaşamı da artık eskisi gibi olmayacaktır. Atacağı her adımında aşık olduğu adamı düşünen Livia için korkunç haber, teğmenin İtalya Bağımsızlık Savaşı'nda savaşacak olmasıdır. Onu bir daha göremeyeceği endişesi ile yapacağı hamlelerin sonucunu anladığında artık eski aşkın tutkusundan eser kalmayacaktır.

Yazarın aşk ve nefret duygularının keskinliğini Kontes Livia üzerinden anlattığını düşüyorum. Kitapla ilgili yapabileceğim bir eleştiri ise sayfa sayısının az olması olurdu. Ana karakterin duygu değişimi daha uzun yazılabilirdi diye düşündüm kitabı okurken.

Femme Fatale tipleme örneklerinden birisi olan Kontes Livia, kendi çekiciliğinin farkında olması ve zekasıyla yaşananların gidişatını yönlendiriyor.

Kitapta hem 39 yaşındaki Kontes'in düşüncelerini hem de on altı yıl önce gizli defterine yazdıklarını okurken kendimizi 19.yüzyılın İtalya'sına doğru bir yolculuk yapacağız. Aynı zamanda İtalya Bağımsızlık Savaşı dönemde aristokrat sınıfının düşüncelerine tanık olacağız.

Eğer bu türde eserler okumaktan hoşlanıyorsanız kitabı inceleyebilirsiniz.

You Might Also Like

0 yorum