Beyhan Özer Sessiz Film

21:34:00

Bu eserin içerisinde anıların iç çekişi mevcut. Anıların yarım kalmışlığı Can'ın ruhunu her kemirişinde kendini daha da yalnızlaşmış hissediyor. Bu hisin ana kaynağı olan çocukluğu karşılıyor bizleri.

"Çocukluk baş ucuna bırakılmış masalların gölgesinde geçen canlı bir mevsimdir. Kahramanlarını bitmez tükenmez hayallerin gözü kara hikayelerinde sakladığın, devleştirdiğin, sezgilerinde güçlü kıldığın, küstüğün; belki de içinde yarattığın suçluların dünyasına bile şefkatle yaklaştığın anlardır. Bazen de engel olamadığın vedaların başlangıcı."

Can'ın çocukluğu için söylenebilecek sözlerden birisi de vedalar. Her bir ayrılış, her bir veda onun kalbinde derin izlere sebep oluyor. Bu geçmişin izleri onu her zaman takip edip yanında oluyor. Bu izlerin derinliklerinde Can'ın melankolik ruhu daha da ortaya çıkıyor.

"Geçmişle yapılan her yolculukta kendi büyüme işaretlerinizi oluşturduğunuzun farkındasınızıdır."

Bu eseri okurken çocuğun sadece maddi olarak değil manevi olarak da aileye ihtiyacı olduğunu yeniden anladım. Fakirlik, geçinemeyen ebeveynler, boşanma, üvey anne ve baba gibi unsurların çocukları ruhsal olarak etkilerken aynı zamanda gelecekteki seçimlerine ön ayak oluyor. Belki de en sevdiği anılar amcası Nuri amcasının yazlık sinemasında geçirmesi onun geleceğinde yapacağı seçimlerde etkili olmuştur.

"Geçmişi söze dökmek aynı zamanda hayal gücümüzde bir nevi kırılmalara yol açar. Mesafe koymak yerine sırf yaşandığı için yakınlaşabilirsiniz. Hatta dallanıp bulanıklaşır zihninizde. Hatırlanmadıkça hissedilmezler. Bir yürek cömertliğidir yaşanmışlıklar kabul ettirdikleriyle."

Can'ın sessiz bir film olarak bakılan ancak onun ruhunun minicik kırıntılarının bağırdığını her sayfada göreceksiniz. İkili bir anlatım sizi karşılıyor. Can'ın düşünceleri ve anlatıcının sohbet gibi Can'ın yaşadıklarını ve çevresini anlatması. 1960-1970'lı yılların İstanbul'u ve Almanya'sında gezinti yaparken Can'ın bir sevgi işaretine bile aç olduğunu 94 sayfada da yüreğinizde hissedeceksiniz. Yazar okuyucuya kullandığı dil ile bu ruhsal melankolik durumu ve o dönemin betimlemesini sunuyor.

"Bazı yaşananlara değer katarsınız, bağ kurarsınız anda.."

Eğer bu türde yazılmış eserler okumaktan hoşlanıyorsanız kitabı inceleyebilirsiniz.




You Might Also Like

0 yorum