Panait Istrati Hayat Yollarında

22:07:00

Biyografi ve otobiyografi türünde yazılmış eserleri okumaktan hoşlanan kişilerin bu kitabı seveceğini düşünüyorum. Özellikle bir yazarın eserlerini okurken o eserin oluşumuna etki eden faktörler zihnimde canlandırmak benim çok hoşuma gittiği için bu türdeki eserleri severek okuyorum.

Panait Istrati "Balkanların Gorkisi" olarak biliniyor. Kendi hayatındaki önemli olayları kaleme aldığı bu eserinde, yazarın yaşadığı zorluklara da tanık olacaksınız. Dördüncü sınıftan sonra fakirlikten dolayı okulu bırakmak zorunda olan yazar, babası Rum olduğu için onun dilini öğrenmek ve para kazanmak için çocuk yaşta bir meyhanede çalışmaya başlar. Bu meyhanede gördükleri yazacağı eserlerine ilham kaynağı olmuş. 

Çocuk yaşta hayatın zorluğuna göğüs germeye çalışan yazarın yaşadıklarını okurken toplum sistemini sorgulayacaksınız. Özellikle zengin ve fakir çatışmasının yaşandığı Romanya toprakları ile bazı şeylerin değişmesi gerektiğini anlatmak istemiş yazar.

"Her çocuk bir devrimcidir. Yaratılışın yasaları onunla tazelenir ve olgun insanların onlara karşı yükselttiği ahlak, önyargılar, hesaplar, pis çıkarlar gibi engelleri ayaklar altına alır. Çocuk, dünyanın başlangıcı ve sonudur; hayatı yalnız o anlar, çünkü hayata ayak uydurur; devrimler ancak çocukluğun saflığıyla yapıldığı zaman daha iyi günlerin geleceğine inanacağım."

Zor şartlarda çalışmak zorunda olan çocukların fiziksel ve psikolojik şiddet yaşarken onların karınlarını doyurmak için bu duruma sessizce boyun eğmelerine şahit olmak yüreğinizi sızlatacak. Özellikle çıkar için insanların birbirine yaptığı kötülükleri okurken insanlığın ne demek olduğunu düşüneceksiniz. Kitapta sevginin ve dostluğun önemine de dem vurulduğu bölümler mevcut. Bu bölümleri okurken yazarın zorlu şartlarda da yaşasa hayallerinden vazgeçmemesi hoşuma gitti. 

Kitabın bir diğer bölümünde yazarın gençlik yıllarında ülkesini terk edip -daha iyi bir yaşam için- yurtdışına gitmesine ve Napoli'de hayatta kalmak için verdiği savaşı okuyoruz. Fakirlik ve göçmenliğin getirdiği zor şartlara direnmeye çalışan yazarın "yaşamak istiyorum." diyen sessiz çığlıkları sizleri etkileyecek.

Zorluklarla geçen çocukluk ve gençlik dönemini kendine has diliyle okuyucuya sunmuş yazar. Beni etkileyen kitaplardan birisi oldu.





You Might Also Like

0 yorum