Fuat Sevimay Aynalı

22:22:00

Romanın her bir sayfasında buram buram insan yolları karşılıyor sizleri. Bu yollarda her bir karakterin yaşadıkları, hisleri ve yaşama karşı mücadelesine şahit olacaksınız.

İstanbul'un kenar mahallelerinden birisinde geçen insanın yüreğine dokunan bir roman. Romanın okuyucuyu içine çekmesindeki en büyük etken yazarın kalemi. Anlatım tarzı ve olayları işleyişi sayesinde eser kendisini daha da öne çıkarıyor. Yazar anlatmak istediği her bir ayrıntıyı karakter ve mekanı birleştirerek okuyucuyu yaşanılanların yanı başında doğru sürüklüyor.

Karakter seçimi ve her bir karakterin özellikleri romanın ana hattını oluştururken seçilen kenar mahalle eserin daha da zenginleşmesine yardımcı olmuş. Yaşananlar başka bir mekanda yaşansaydı belki bu kadar etkili olmazdı.

Geçimini boza yaparak satan Aynalı ve onun ailesi İstanbul'a göç etmek durumunda kalıyor. Bunun nedenini ilerki sayfalarda anlayacaksınız. Kurulu bir düzeni bırakarak yeni bir şehir, yeni insanlar ve yeni bir hayat onları bekliyor. Kenar Mahalle'de yaşanan her bir olay sizlere tanıdık gelecek, kimisinde üzülecek kimisinde de yüzünüzde bir tebessüm olacak.

Bozacı olarak bilinen Aynalı bu ismi pırıl pırıl parlayan güğümlerinden alıyor. Aynalı karakteri herkesi düşünen ve namusuna önem veren biri. İlerleyen sayfalarda Aynalı'nın kendisine yaptığı öz eleştiri ile yaşanılanların nedeni yavaştan ortaya çıkıyor. Biraz geç kalınmış, telafi edilmeye çalışılan bir durum. Bir yok oluş ile fark edilen ancak özellikle kızlarından birisi için geç kalınan o fark ediş...

"Vaktinde söylenmeyen sözleri şimdi söylemenin ne faydası olurdu ki."

Kenar Mahalledeki komşuların seçimi ve bu komşuların özellikleri romanın işleyişinde önemli bir etken olmuş. Hayatındaki pişmanlıkları ile savaşan Kalender, Kalender'in eşi Gülsüm ve ebeveynlerini tanımayan Yetim ve daha nicesi... Hepsi dıştan zor şartların geleceğini belli eden ancak içerisine girdiğinde alışılmaya çalışılan bu mahalle ile örtüşüyor.

Kader ve aşkın ne demek olduğunun sorgulanacağı bir yerden sonra sorgulanmanın bırakılıp hayatın akışı gibi sayfaların çevrileceği bir eser sunmuş Fuat Sevimay. Okurken çok keyif aldığım sonu ile şaşırtan ve düşündüren bir roman. Özellikle Zeynep karakterinin incelikle işlendiğini fark ettim. Romanın ana hattını oluşturan karakterlerden birisi ve hayatını nasıl şekillendirdiğini okurken aşk ile kaderi sorgulamayı bırakacaksınız. Doğru ve yanlış keskinliğini yok etmeye başlayacak. Bazı gerçekler olduğu gibi duracak. Önemli olan onlara bakmak değil görmek.

Beni etkileyen bu romanı okumanızı tavsiye ederim.



You Might Also Like

0 yorum