Ömür Özdemir Yapamazsın Dediler Yapamadım

21:46:00

Kitabın sayfalarını çevirirken şunu düşündüm: "Bu adamı boşuna takip etmiyorlar, kendine has ironi bir anlatımı mevcut." 

"Bu kitapta geçen isimlerin, kişilerin, olayların bir kısmı gerçektir. Hangi kısmı gerçektir, o bende kalsın." satırları karşılıyor bizleri. Anlatı -ya da yazarın anılarını- okuyacağımı bu satırlardan hissettim. Kitabı anı türünden ayıran en önemli unsur, kesinlikle yazarın dili. İroninin ön planda olduğu, kimisinde kendisini yerden yere vurduğu ve kimisinde etrafına sövdüğü,  yazarın yaşamsal anılarını kaleme alması diyebilirim kitaba.

"Ben bunu yaptım. Bak sonuçlarını gör, sen de yapmasınız artık, ya da yap sen de çek cezanı." düşüncesi ile ikinci kitabını yazmaya koyulmuş hissi uyandırdı bende. Belki de bu etkiyi bana yazarın dili yarattı.

Kitabı okurken eğlendiğim yerler de oldu. Bazı kısımları da buruk bir gülümse ile okudum. Hepimizin başkalarına karşı gösterdiğimiz bir imaj var ancak bu imajın içerisinde yaşanılanlar neler? Ünlü bir twitter fenomeninin, dizi oyuncusunun ve yazarın yaşadığı bazı olayları okurken bu durumu düşündüm. Bir olay sadece içerisine girdiğinde o durum netlik kazanmaya başlar. İşte Ömür Özdemir'in anılarını okurken "görmek ve bakmak" arasındaki keskin farkı anlayacaksınız.

"Anlattıklarınızı dinleyen insanları biriktirin hayatınızda, siz anlatırken ne cevap vereceğini düşünenleri değil!"

Yazar, muzipli isyankar dili ile anılarını kağıda dökünce yazarın hayat hikayesini araştırdım. Hayatı umursamak istemeyen ancak hayatın içerisinde yer almayı seven birisi izlenimi verdi bana. Arkadaşlık, aşk ve aile ilişkilerinin de yer aldığı anılarının bir kısmında hayatına sövme de mevcut. Bu sövmeyi kimi yerde argo kelimeler kullanarak kimisinde de benzetmeler yaparak okuyucuya sunmuş. 

Kitabı okurken yazarın anılarını kafamda canlandırabildim. Bu sayede onun neler düşündüğünü daha net anladım. 

Özellikle, "Berbat Bir Hayat İçin 12 İpucu" bölümünde yaşamında aldığı bütün darbeleri, yaşadığı rezillikleri ve insan ilişkilerine gönderme yaparak okuyucuyu kendi hayatına yönlendirmiş. 

Düşündüren ve güldüren anıların yer aldığı güzel bir yolculuktu.



You Might Also Like

0 yorum