Elif Çınar Bahar Dalı

22:23:00

 Hayatın içerisinde yer alan karakterlerin öykülerini okuyacaksınız bu kitapta. Etrafta gördüğünüz -kimisine bakıp geçtiğiniz, kimisi için üzüldüğünüz veya üzüldükten sonra unuttuğunuz- karakterler sesleniyor sizlere.

Yazarın ilk öykü kitabıymış. Dili ustalıkla kullanması ve gözlem gücü sayesinde karekterler ne düşüyorsa en ince ayrıntısına kadar hissediyor ve onların yaşamlarına ortak oluyoruz. Karakteri çok geniş yelpazede tutmuş yazar. Kimi öyküyü bir çocuğun gözünden okurken, bazı öykülerde bir erkeğin düşüncelerine rastlarken, kimisinde bir kadın sesleniyor bizlere. Özellikle kadın karakteri incelikle seçerek sayfalarına serpmiş. Hepsinin ortak yanı ise okuduğumuz öykülerideki yaşananlarının yaşamın etkisiyle kaleme alınıp sayfalara döküldüğü...

Öykülerinde sisteme eleştiriler mevcut. Bu eleştiriyi iş arayan, emeklerinin karşılığını alamayan ve hayatlarından mutsuz olan insanlar üzerinden aktarıyor okuyucuya. Öykülerin çoğunda bir adelet ve yaşam arayışı sizleri karşılayacak. Yaşanılanları anlamaya çalışan karakteri okurken gözünüzün önene bildiğiniz ancak hayat mücadelesinden unuttuğunuz kareler gelecek.

"Arsız, yüzsüz olmak ayrıydı, hakkını aramak ayrı."

On yedi öykünün yer aldığı eserde en çok çocukların diliyle anlatılan öyküleri beğendim. O saf ve her şeyi fark eden çocukların hayata tutunuşlarına şahit oldum.

Bazı öyküler mektup, bazı öyküler ise günlük biçiminde kaleme alınmış. Her öykünün ortak noktası ise anlatılması gereken konuların karakterler üzerinden sessizce ancak her bir ayrıntısı gösterilerek aktarılmasıdır.

Sizden, bizden ve herkesten olan karakterlerin ruhunu anlayarak ayrıntıların eşsiz gücü ile okuyucuyu buluşturuyor yazar. Hem tanrısal hem de kahraman anlatıcı ile öykülerini yazmış. Bu sayede okuyucu düşüncelerin derinliklerine dalabiliyor.

"Çocukların gözlerinde gördüm yitirdiğimi; aynaya baktığımda artık kendi gözlerimde göremediğim, insanın içini sıcacık eden şeyi."

Tadı damağımda kalan ve beni yeniden sorgulatan öyküler okumak keyifli bir yolculuktu. Eğer öykü türünde eserler okumaktan hoşlanıyorsanız bu kitaba bakabilirsiniz.



You Might Also Like

0 yorum