Ebru Cündübeyoğlu Söyleyişisi

12:50:00

2 Mart'ta CKM'de gerçekleşen söyleyişinin konusu "Hafıza ve edebiyat: Aklın Oyunu Hikayeler Yaratır". Ebru Cündübeyoğlu'nun yeni çıkan kitabı Ferda hakkında yapılan söyleyisi de Moderatör ise Güçlü Mete'ydi. Bu sayede onların anılarını dinlediğimiz sorularla kendimizi Ferda'nın yanında hissettiğimiz bir söyleyişi oldu. 


Söyleyişinden önce Ebru Cündübeyoğlu'yu tanıyalım:

"Ebru Cündübeyoğlu Mete (d. 10 Eylül 1974; Heilbronn, Almanya), Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şarkıcı.
Diş Doktoru Ertuğrul Cündübeyoğlu ve 1970 Türkiye Güzelleri'nden Hülya Cündübeyoğlu'nun tek çocuğudur. Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat mezunudur.
1993 yılında kendisi de annesi gibi Türkiye 4. Güzeli seçilmiş ve aynı yıl televizyon kariyeri başlamıştır. İlki ''Bir Başka Gece'' programı olmak üzere pek çok prestijli eğlence programının sunuculuğunu üstlenmiş , yapımında çalışmıştır. Hafta içi her gün, canlı yayınla seyirci karşısına çıktığı aktüel-eğlence programı ''Sabah Şekerleri'' ; 20'li yaşlarında büyük bir seyirci kitlesi tarafından tanınmasını sağlamıştır.
Osman Sınav'dan,''Deli Yürek'' adlı dizide ''Ayşegül'' karakterini canlandırması için, aldığı teklif Cündübeyoğlu'na oyuncu titrini de beraberinde getirmiştir. Aynı yıl oyunculuğunu sahneye de taşımış, tiyatro dünyasına adım atmıştır. 1999'dan günümüze gerek kamera karşısında gerek tiyatro sahnesinde her biri birbirinden farklı pek çok sevilen karaktere can vermiştir. ''Koçum Benim''in Deniz öğretmeni, ''Omuz Omuza''nın Sevilay'ı, ''Yalancı Romantik''in İpek'i, ''Avrupa Avrupa''nın Gülbahar'ı ''Evli ve Öfkeli''nin Seray'ı ''Çalıkuşu''nun Feride'si , ''Kibarlık Budalası''nın Nicole'ü gibi pek çok rolle seyircisinin hafızasında yer almıştır.
2005'te Çınar Yayınevinden çıkan "Aşılı Kolum'' adlı şiir kitabı vardır.
2013'te en sevdiği Türk Sanat Müziği parçalarını yorumladığı "Sevdiğim Şarkılar" albümünü çıkarmıştır. Meslek hayatının 20. yılına özel, bu çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini söyleyen sanatçının, yorumladığı coverlarla müzik çalışmaları devam etmektedir."


Yazma deneyimini "Zeytin Ağacına" benzeten bu kadının yeni romanı Ferda hakkında yapılan söyleyişiye gelelim.  Peki yazma deneyimini neden Zeytin Ağacına benzetiyor? 

"Zeytin ağacı, meyvesinin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen, altın sarısı yağı olan, çok değerli bir ağaçtır. Uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır."

Ferda isminin anlamı gelecek. Zamana gönderme olarak seçilmiş. Ancak bu kitapta Ferda Alzheimer hastalığını yakalanıyor. İşte kitabın beni kendisine çekmesi böyle başladı. İlk başta senaryo şeklinde yazılmış bir roman Ferda. Aynı zamanda  Ferda ve kızının da hikayesini içeriyor. Farklı düşünceleri olan ancak birbirini seven iki kadın. Ferda kızına yük olmak istemiyor. Peki Alzheimer bu konuda ne diyecek?

Ferda'nın ve onun unutmasının romanı. İsteyerek unutmak özgürlük iken hastalıktan dolayı unutmak özgürlük mü?

"Alzheimer, buz üstünde yazı yazmak gibi.Buz üstüne yazarsın sonra kendiliğinden kaybolur.  O an onu hissetse bile olduğu teşhisi kabul etse bile bir süre sonra kendiliğinden yok ediyor. En sihirli kısmı sanırım bu." Ebru Cündübeyoğlu

Ferda romanın konusu: 

"Emekli felsefe hocası Ferda, Şile’de tek başına yaşamaktadır. Yazdığı fantastik romanlarla edebiyat dünyasında kendine hatırlı bir yer edinen Ferda gitgide yazmakta zorlandığını, soyut düşünme yeteneğini kaybetmeye başladığını fark eder. Yazdıklarının arası iyice açılmaya başlayıp birtakım unutkanlıklar da baş gösterince doktora gitmeye karar verir. Konulan teşhis, hayatının iplerini sıkı sıkı tutmaya alışkın, yaşamını beyniyle yöneten Ferda için tam bir yıkım olur. Alzheimer beynini tamamen ele geçirip bedenini boş bir kabuk haline getirmeden harekete geçmek zorundadır. Canından çok sevdiği kızına yük olmamak Ferda için hayat memat meselesidir artık."

Keyif alarak dinlediğim bir söyleyişi oldu. Ferda kitabını da en kısa sürede okuyacağım.



You Might Also Like

0 yorum